Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Президент України присудив щорічні премії для молодих вчених 2012 року

Згідно Указу Президента України № 642/2012 від 16.11.2012 «Про присудження щорічних премій Президента України для молодих вчених 2012 року» на підставі подання Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки присуджено щорічні премії Президента України для молодих вчених 2012 року. Зокрема, щорічну премію Президента України присуджено таким молодим вченим Харківської області:

Привітання голови ХОДА Михайла Добкіна з Днем працівників сільського господарства

Шановні трудівники села! Прийміть мої найщиріші вітання з професійним святом. Я глибоко переконаний, що немає професії більш важливої і значущої за вашу. Селянська праця - початок і основа життя будь-якого суспільства. Відповідним має бути і ставлення до годувальника країни. Кілька років поспіль наша область нарощує аграрні мускули. Збільшується виробництво сільськогосподарської продукції, відроджується тваринницька галузь, реалізуються сучасні інвестиційні проекти. На економічних успіхах ґрунтуються соціальні перетворення на селі. Від імені територіальної громади області висловлюю вам слова безмежної вдячності за щоденну наполегливу працю на ланах і фермах, за широкий вибір продуктів на полицях магазинів, за запашний хліб у кожній оселі. А ще - за традиційну селянську гостинність, сердечність, відкритість душі. Бажаю вам нових трудових перемог і звершень. Нехай нива родить щедро, а ваші статки постійно примножуються. Щастя і благополуччя вашим родинам. Голова обласної державної адміністрації              Михайло Добкін

Перший ректор НУА Валентина Астахова нагороджена російською Медаллю Пушкіна

Сьогодні в ході урочистостей у Народній українській академії з нагоди Міжнародного дня студентів Генеральний консул РФ у Харкові Сергій Семенов вручив першому ректору НУА Валентині Астаховій державну нагороду Росії - Медаль Пушкіна. Указ про її нагородження за великий особистий внесок у розвиток культурних зв'язків з Російською Федерацією, збереження та популяризацію російської мови та культури за кордоном був підписаний Президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим. «Я хочу виконати місію, яка, сподіваюся, буде спонукати присутніх тут студентів та педагогів віддавати всі свої сили, всі свої знання мистецтву, науці, педагогіці, російській мові, історії, всім тим предметам, якими ви тут займаєтеся», - зазначив Генеральний консул.

Міжнародний день студентів відсвяткували в Народній українській академії

Сьогодні в Харківському гуманітарному університеті «Народна українська академія» відбулося свято, присвячене Міжнародному дню студентів. В урочистому вечорі взяли участь Генеральний консул Російської Федерації в Харкові Сергій Семенов, Почесний консул Німеччини в Харкові Тетяна Гавриш, випускники. «У нас сьогодні є міцні, яскраві результати, які показують, що ми з вами частина величезного студентського світу. З жовтня 2012 року ми з вами прийняті в Міжнародну асоціацію університетів!  Це дійсно величезне для нас визнання, тому що це організація, що існує з 1950 року, практично найбільший світовий вузівський форум. Більше 150 країн світу делегували свої університети в її склад. Те, що ми стали в один ряд з великою кількістю університетів світу, зайвий раз підкреслює, що сьогодні ми теж з вами помітні», - сказала ректор НУА Катерина Астахова.

Фільм «Тореадори з Васюківки» став знаковою віхою в розвитку телевізійного кіно

У свій час фільм «Тореадори з Васюківки» став знаковою віхою в розвитку телевізійного кіно, і сьогодні можна пишатися тим, що він був знятий силами Харківського обласного телебачення. Таку думку висловив сьогодні в ході творчої акції проекту «Харьковская сирень. PS» кінознавець, член журі кінофестивалю «Харьковская сирень» Володимир Миславський. До епохи великої культури відніс кінострічку і виконавець однієї з головних ролей, актор і режисер Олександр Бартеньєв: «Фільм «Тореадори з Васюківки» – це той дивовижний орієнтир, який допоміг мені побачити ту далеку зірку, до якої я йду все життя. Я закінчив перший театральний інститут, другий інститут, я працював в найрізноманітніших країнах, але все це – завдяки моїм великим вчителям. Я дуже довго не розумів Ахматову і романси Булата Окуджави, але ті зерна, які посадили в мене вчителі, поступово давали сходи. Нас учили любити книгу, вчили трудитися».

Відбулася творча зустріч з актором фільму «Тореадори з Васюківки» Олександром Бартеньєвим в рамках проекту «Харьковская сирень. PS»

Сьогодні в рамках проекту «Харьковская сирень. PS» у кінотеатрі ім. О. Довженка відбувся показ фільму «Тореадори з Васюківки» і творча зустріч з актором Олександром Бартеньєвим, який виконав у фільмі одну з головних ролей. «Сьогодні ви побачите фільм, який свого часу буквально перевернув всю нашу країну, він пройшов з таким величезним резонансом, він отримав стільки призів, скільки не отримував до нього жоден телевізійний фільм. Коли я був зовсім маленьким, цей фільм йшов по телевізору, і я пам'ятаю, з яким величезним задоволенням ми дивилися кожен його повтор. Він здавався нам близьким, зрозумілим і цікавим. Навіть зараз, коли виходить величезна кількість фільмів, дитячому кінематографу не приділяється стільки уваги, як раніше», – зазначив, відкриваючи показ, кінознавець, член журі кінофестивалю «Харьковская сирень» Володимир Миславський.

На Харківщині піклуються про здоров’я людей, що перебувають у місцях виконання покарань та хворіють на соціально небезпечні хвороби

Сьогодні на Харківщині відбулося засідання Харківської обласної спостережної комісії, в ході якого було проаналізовано стан медичного обслуговування хворих, які перебувають чи перебували у місцях виконання покарань Харківської області та хворіють на туберкульоз, ВІЛ/СНІД та інші соціально небезпечні хвороби. У засіданні взяв участь заступник голови ХОДА Олег Анпілогов, який також є головою Харківської обласної спостережної комісії. За його словами, протягом грудня планується провести семінар-нараду з головами районних спостережних комісій щодо удосконалення їхньої роботи, а також для планування діяльності на 2013 рік.

У 16 районах та містах обласного значення Харківщини затверджено програму матеріально-технічного забезпечення закладів освіти

Як повідомила сьогодні в ході обласної селекторної наради заступник начальника Головного управління науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації Світлана Дригайло, головним джерелом матеріально-технічного забезпечення закладів освіти Харківської області є діючі в регіоні обласні та місцеві програми. «На жаль не усіма районами приділяється належна увага програмі цільового методу забезпечення освіти. Тільки у 16 районах і містах обласного значення затверджені програми матеріально-технічного забезпечення закладів освіти, якими передбачено виділення у 2012 році 24 млн. грн.», - сказала вона.

Надання якісних знань дітям є пріоритетним чинником у формуванні шкільної мережі Харківщини

Як наголосив сьогодні в ході обласної селекторної наради заступник голови Харківської ОДА Євген Савін, малокомплектні школи не мають можливості дати учням освіту високого рівня. Тому необхідно оптимізувати роботу загальноосвітніх закладів таким чином, щоб всі діти навчалися в рівних умовах.

Харківщина представить проекти з модернізації котелень і систем теплопостачання на конкурс Держагентства енергоефективності та енергозбереження

Проекти з модернізації котелень і систем теплопостачання у Харківській області візьмуть участь у конкурсному відборі Державного агентства енергоефективності та енергозбереження. Переможці конкурсу одержать підтримку за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на виконання Державної цільової економічної програми енергоефективності. Про це повідомив перший заступник голови ХОДА Валентин Дулуб. Зокрема, КПКГ «Харківкомуночиствод» планує реконструкцію систем опалення, водопостачання та кондиціювання комплексу споруд з використанням тепла каналізаційних стоків, КП «Харківський метрополітен» – встановлення теплових насосів і санацію будівлі головного виробничого корпусу електродепо «Московське».

На Харківщині вшановують працівників сільського господарства

Напередодні Дня працівників сільського господарства в районах Харківської області проходять урочисті заходи. Зокрема, аграріїв Вовчанського району з професійним святом від імені глави області Михайла Добкіна привітав директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Віталій Панов. Він подякував хліборобам за їх самовіддану працю, а також зазначив, що саме у Вовчанському районі був зібраний найбільший валовий намолот ранніх зернових по Харківській області - 122 тисячі тонн. Віталій Панов побажав аграріям здоров'я та успіхів у подальшій праці на благо Харківщини, а також вручив Подяку від Міністерства аграрної політики та продовольства України та Почесну грамоту голови ХОДА Михайла Добкіна.

Михайло Добкін обраний головою Харківської обласної федерації футболу

Сьогодні в ході звітно-виборної конференції Харківської обласної федерації футболу голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін був одноголосно обраний головою обласної футбольної федерації. Його першими заступниками на цій посаді стали ректор Харківської національної академії міського господарства Володимир Бабаєв, який був попереднім головою федерації, і Харківський міський голова Геннадій Кернес. Також в число заступників голови обласної федерації футболу увійшли заступник голови ХОДА Олег Анпілогов і Олександр Тюрін, який раніше також обіймав цю посаду. Виступаючи перед делегатами конференції, Михайло Добкін зазначив, що головним стратегічним напрямком роботи Федерації стане розвиток стійкої футбольної піраміди, основа якої - дитячо-юнацький футбол. За його словами, для цього потрібно зробити більш престижним турнір на призи клубу «Шкіряний м'яч», а також реанімувати урок футболу в школах, створивши для цього відповідні умови.

У 2012 році Харківщина отримала біля 84 млн. грн. на реалізацію проектів в рамках Кіотського протоколу

У 2012 році Державним агентством екологічних інвестицій України профінансовано в Харківській області 25 проектів цільових екологічних інвестицій на загальну суму 84 млн. 363,940 тис. грн. Про це повідомив перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб. За його словами, проекти спрямовані на зменшення обсягу викидів парникових газів в закладах освіти та охорони здоров’я Харківської області і зокрема – міста Харкова. Вони реалізуються згідно Національного плану заходів з реалізації положень Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

В Зачепилівській центральній районній лікарні відкрито новий фізіотерапевтичний кабінет

Сьогодні заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма взяв участь у церемонії відкриття нового фізіотерапевтичного кабінету в поліклінічному відділенні Зачепилівської центральної районної лікарні. Як зазначив заступник голови ХОДА, до кінця року нові фізкабінети, оснащені сучасною апаратурою, яка надає можливість надання всього спектру процедур, який є в арсеналі медицини України, з’являться в усіх районних центрах та містах обласного значення. «Відкриття нового кабінету - це ще один крок із зміцнення матеріально-технічної бази поліклінік. Ми дуже сподіваємося, що це допоможе повернути довіру людей до поліклінічної служби», - підкреслив Ігор Шурма.

На ремонт доріг комунальної власності у Харківській області використано 87,1 млн. грн.

Станом на 16 листопада загальний обсяг виконаних робіт по Субвенції з державного бюджету на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області складає 87,1 млн. грн. із загальної суми 114,5 млн. грн. Це 76,1% при середньому по Україні 64%, повідомив перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб. За його словами, закінчено виконання запланованих обсягів робіт у Близнюківському, Борівському, Зачепилівському, Зміївському, Кегичівському, Красноградському, Нововодолазькому районах та в м. Ізюм. Також на досить високому рівні організована робота у Сахновщинському, Чугуївському, Лозівському, Богодухівському, Краснокутському районах та м. Первомайський, де обсяг робіт складає понад 90% від запланованого, а також у Вовчанському, Харківському та Печенізькому районах – більше 80%.

За 9 місяців 2012 року в Харківській області введено в експлуатацію 182,5 тис. кв. м житла

Про це повідомив перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб. За його словами, на 2012 рік планові показники введення в експлуатацію житла для Харківської області, які затверджені Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, становлять 390 тис. кв. м загальної площі квартир. Основною складовою планового показника є багатоповерхове житлове будівництво.

«Харьковская сирень. PS» представляє «Тореадорів з Васюківки»

До Дня працівників радіо, телебачення і зв’язку проект «Харьковская сирень. PS» підготував сюрприз для харків’ян. В Лазурному залі кінотеатру ім. Олександра Довженка 16 листопада можна буде подивитися короткометражну дитячу комедію «Тореадори з Васюківки» і поспілкуватися з Олександром Бартєнь’євим, який зіграв одну із головних ролей у стрічці. Фільм за одноіменним твором Всеволода Нестайка знятий Харківською студією телебачення у далекому 1965 році і отримав Гран-прі на Міжнародному фестивалі в Мюнхені (Німеччина) в 1968 році і головну премію на Міжнародному фестивалі в Олександрії (Австралія) у 1969 році. Початок о 15.00. Вхід вільний.

Показник захворюваності на грип та ГРВІ в Харківській області нижче епідпорогу у 2,6 рази

Як повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, станом на 15 листопада інтенсивний показник захворюваності на грип та ГРВІ в Харківській області складає 13,65 на 10 тис. населення при епідпорозі для цього тижня 35,65. Показник епідемічного порогу не перевищений в жодному місті та районі області. Проти грипу щеплено 1679 осіб, у тому числі 166 дітей.

Прямі ефіри на радіо та телебаченні пов'язані з певним ризиком

Про це в рамках проекту «Чай з губернатором» розповів диктор вищої категорії Харківського телебачення Юрій Вірченко. «Пам'ятаю, нам передали випуск новин буквально за 3 хвилини до початку ефіру. Ми з Лідією Сергієнко виходимо читати новини. Тільки встигли дочитати випуск, а в студії вже третій секретар обкому партії. Виявляється, ми завтрашній випуск отримали для читання, де вже виступили та поїхали з перевірками по районам всі секретарі обкомів партії. І з цього дня новини пішли тільки в запису, щоб потім послухати можна було і виправити щось», – сказав Юрій Вірченко.

Курйози – невід'ємна частина роботи в телерадіокомпанії

У ході зустрічі з головою ХОДА Михайлом Добкіним ветерани Харківської телерадіокомпанії згадували курйозні випадки, які відбувалися з ними в прямому ефірі. Один з таких випадків розповіла Лідія Сергієнко. «У нас тоді реклами не було, ми читали оголошення. І ось Юрій Васильович Вірченко прочитав оголошення про виступ в Харківській філармонії квартету, назву якого він розшифрував як «АРФ». А наступного дня нам зробили зауваження, тому що, як виявилося, це був квартет арфістів, а ми назву музичного інструмента прочитали як абревіатуру ансамблю», – розповіла вона.

Перші роки харківського телебачення були дуже важкими

Про це в рамках проекту «Чай з губернатором» розповіла піонер харківського телебачення Лора Станкова. Лікнепів не було, всі вчилися і допомагали один одному. «Я пропрацювала 50 років і не шкодую. Я вдячна долі за те, що вона зв'язала мене саме з телевізійною журналістикою, яка нескінченно цікава своєю різноманітністю. На мій погляд, газетяреві набагато простіше – знайшов матеріал, написав, здав до друку і вільний. А у нас робота не припиняється, починаючи від задуму і до виходу в ефір. Весь час ти в напрузі, весь час у тебе якийсь стресовий стан. Робота телевізійного журналіста – вона особлива, вимагає витривалості, цілеспрямованості, фантазії і багато чого іншого», – розповіла Лора Станкова.

Харківська телевізійна студія була прикладом для всього СРСР

У Харківській телевізійній студії було вперше реалізовано багато ідей, які згодом розійшлися по всьому Радянському Союзу. Як зазначив в ході зустрічі з главою області в рамках проекту «Чай з губернатором» один з ветеранів харківського телебачення Арчіл Самчкуашвілі, робота співробітників телестудії Харківщини часто служила прикладом для колег з інших міст і союзних республік. «Студія була зразком для всіх, багато нового пішло від нас. Наприклад, оскільки Харків – промислове місто, тут багато заводів, багато робітників, які працювали в 3 зміни і часто не могли подивитися наш вечірній ефір, саме Харків перший придумав ранковий повтор. Ще Москва не робила цього, і тільки після нас почали давати ранковий показ спеціально для тих робітників, які на другій зміні. Ми зробили дуже багато відкриттів», – підкреслив він.

Ми долали всі труднощі непомітно для глядачів. Алла Жукова

Незважаючи на технічні складнощі робота в Харківській телерадіокомпанії на зорі українського телебачення була дуже цікавою, – зазначила у ході спілкування з головою ХОДА Михайлом Добкіним одна з піонерів харківського радіо і телебачення Алла Жукова. «Я прийшла на телебачення в перші 5 років. У нас до 1980 року був старий звукорежисерський пульт всього на 4 канали, і з його допомогою я озвучувала великі спектаклі, концерти, КВК. Зараз є можливість розводити велику кількість мікрофонів, а в мене іноді він був всього один. Все це було дуже складно, але провалів я не пригадаю – ми долали всі труднощі непомітно для глядачів. Звичайно, був цікавий час, адже ми працювали з великою кількістю художнього мовлення. І саме тому ми і працювали – ми жили цим», – сказала вона.

Старі традиції харківського телебачення дозволяють підтримувати креативний контент в сучасному ефірі. Михайло Добкін

Одна з основних складностей роботи сучасного телебачення полягає в необхідності підтримувати баланс між творчою і комерційної складовими, – зазначив в ході зустрічі з ветеранами Харківської телерадіокомпанії голова ХОДА Михайло Добкін. «Проблема нинішнього телебачення, на мій погляд, полягає в тому, що разом з творчістю необхідно знаходити можливість заробляти. Без додаткового заробітку, без можливості бути конкурентоздатним неможливо сьогодні вижити в цьому динамічному світі. На жаль, платою за вміння знаходити якусь комерційну складову є втрата частини творчості, частини свободи у виборі того продукту, який хочеш зробити», – сказав він.

Харків був єдиним нестоличним містом, якому центральне телебачення довіряло готувати «Новорічний вогник». Жанна Чайкіна

Про це в рамках традиційної зустрічі «Чай з губернатором» сказала один з ветеранів харківського обласного телебачення Жанна Чайкіна. «Зараз, коли дивишся на абсолютно божевільний монтаж, дивуєшся. Адже у нас не було такого. У часи зародження телебачення у нас були скромніші мрії. Наприклад, замість трьох камер нам хотілося чотири. А це вже було недоступне. Проте ми і з трьома камерами поралися непогано. Коли ми виходили в ефір з «Новорічним вогником», яких було всього 4 на весь Радянський Союз, то з усього Союзу отримували телеграми зі словами: «Молодці харків'яни». Харків був єдиним нестоличним містом, якому центральне телебачення довіряло готувати «Новорічні вогники», - сказала Жанна Чайкіна.

Михайло Добкін привітав працівників телебачення, радіо та зв'язку з їх професійним святом

В ході традиційної зустрічі «Чай з губернатором» голова ХОДА Михайло Добкін привітав ветеранів харківського радіо і телебачення з їх професійним святом. «Професійне свято для вас має особливе значення, тому що ви це свято фактично створювали власноруч – своїм талантом, умінням, творчим підходом і терпінням. Всі найбільш вдалі ваші проекти сьогодні вивчають студенти, все, що ви придумали, є прикладом творчого підходу або нестандартного рішення, а всі вдалі передачі Харківського обласного телебачення та радіо ґрунтуються на ваших досягненнях», – з такими словами голова області звернувся до піонерів Харківської телерадіокомпанії.

Телебачення виховувало Харків і підвищувало його культуру

Перший диктор Харківського телебачення Зоя Каткова в рамках проекту «Чай з губернатором» подякувала голові ХОДА Михайлу Добкіну за запрошення та можливість зустрітися з колегами. «Я щаслива, що працювала в перших рядах Харківського телебачення. Ми знайомили харків'ян з чудовими, цікавими людьми, в нашій студії були прекрасні вчені, передові робітники, дивовижні актори. Ми кожен день відкривали для себе щось нове, захоплююче, цікаве і розповідали про це людям. Телебачення виховувало і робило культурним наше місто», – зазначила вона.

Події дня

Сьогодні, 16 листопада, о 13:00 за адресою вул. 23 Серпня, 71 відбудеться конференція Харківської обласної федерації футболу о 15:00 в малій залі Будинку рад (вул. Сумська, 64, 2 пов.) відбудеться обласна селекторна нарада з порядком денним: «Про основні підходи до формування місцевих бюджетів по галузі освіти» о 15:00 в Лазуровому залі кінотеатру ім. Довженка (вул. 23 Серпня, 61) відбудеться творча зустріч з актором фільму «Тореадори з Васюківки» Олександром Бартеньєвим і ретроспектива фільму до Дня працівників радіо, телебачення та зв'язку в рамках проекту «Харьковская сирень PS» о 15:00 в обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) розпочнеться літературно-творчий вечір, присвячений 155-й річниці з дня народження відомого історика і громадського діяча Дмитра Багалія о 17:45 Харківський гуманітарний університет «Народна українська академія» (вул. Лермонтовська, 27) відзначить Міжнародний день студентів

Харківські аграрії взяли участь у святкуванні Дня сільського господарства в Києві

Сьогодні делегація аграріїв Харківщини на чолі з директором Департаменту АПР ХОДА Віталієм Пановим взяла участь в урочистостях з нагоди професійного свята – Дня працівників сільського господарства, які відбулися в національному палаці «Україна» (м.Київ). З вітальним словом до трударів села звернувся Президент України Віктор Янукович. Він зазначив, що цьогорічні природні та економічні труднощі не стали на заваді українським селянам – розмір врожаю прогнозується на рівні близько 46 млн. тонн зерна, а це третій результат за роки незалежності України.

В ефірі «Чай з губернатором»

Сьогодні о 17:00 на ХОД ТРК і о 21:45 на «7 каналі» вийде телеверсія зустрічі в форматі «Чай з губернатором» голови ХОДА Михайла Добкіна з легендарними харківськими журналістами, які стали піонерами не тільки харківського, а й українського теле- і радіомовлення.

Архів документів