Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Шурма вручив премії імені Іллі Рєпіна

Ігор Шурма вручив премії імені Іллі Рєпіна

Сьогодні в Художній галереї комунального закладу «Художньо-меморіальний музей І.Ю. Рєпіна» відбулося вручення премій імені Іллі Юхимовича Рєпіна. У заході взяли участь заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Ігор Шурма, перший заступник голови Харківської обласної ради Олена Олешко, директор Департаменту культури і туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов, голова обласної організації Спілки художників України Віктор Ковтун. Ігор Шурма передав слова привітання лауреатам премії від імені голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна.

«Ми всі сьогодні зібралися тут низько вклонитися Чугуївській землі за те, що вона подарувала нам Іллю Рєпіна. Сьогодні та подія, яка завжди буде згадуватися. Вже склалася така традиція, що люди живуть майбутнім, але без минулого вони не можуть існувати. Протягом десятків років проводяться такі заходи, і це засвідчує, що люди, які живуть і працюють на Слобожанщині, цінують те, що є історичною пам`яткою», - зазначив Ігор Шурма.

Претендентами на отримання премії були 6 учасників з України, Росії та Білорусі. Журі Конкурсу шляхом таємного голосування обрало лауреатів премії ім. І.Ю. Рєпіна в 2013 році. Ними стали: у номінації «Живопис і графіка» - графік, живописець, Заслужений діяч мистецтв України Віра Чурсіна за комплекс акварельних натюрмортів; в номінації «Монументальне і декоративно-прикладне мистецтво» Дмитро Курсін за вітражі храму Озерянської Богородиці в м. Харкові, Покровський монастир; в номінації «Скульптура» - Людмила Бетліємська за комплекс скульптур «Кіт, який відпочиває», «Лисичка-феньок», «Поклик».

 Розмір премії склав 18 тис. грн. лауреату в кожній номінації.

Довідка. У 1966 році було засновано вручення Державної премії імені Іллі Юхимовича Рєпіна в галузі образотворчого мистецтва. Ця премія присуджувалася за видатні твори живопису, графіки, скульптури та декоративно-прикладного мистецтва. Її лауреатами стали 197 художників і майстрів. Роботи 154 з них представлені зараз у галереї. З 1991 року премія не присуджувалася. У 2011 році рішенням Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради премія імені І.Ю. Рєпіна була відроджена в трьох номінаціях: «Живопис і графіка», «Скульптура», «Декоративно-прикладне та монументальне мистецтво».