Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Харківські самбісти здобули срібну та бронзову медалі Всесвітньої Універсіади

15 липня 2013 року на Універсіаді в Казані харківські студенти Інна Черняк та Михайло Черкасов поповнили медальний кошик збірної України. У фіналі вагової категорії 52 кілограма Інна Черняк, яка представляє на Універсіаді НУ «Юридична академія імені Ярослава Мудрого», з рахунком 2:0 поступилася росіянці Анні Харитоновій та посіла другу сходинку п’єдесталу пошани. Поступившись у півфіналі вагової категорії 100 кілограм майбутньому переможцю Миколаю Мацько 2:1, студент харківського Національного аерокосмічного університету «ХАІ» Михайло Черкасов успішно поборовся за третє місце. В останньому двобої він здолав представника Казахстану Чингіса Шокпутова 2:0, та разом з росіянином Дмитром Елісеєвим завоював бронзу.

Події дня

Сьогодні, 16 липня, о 15.00 у Залі прийому офіційних делегацій Будинку рад (вул. Сумська, 64, 2 поверх) відбудеться підписання Договору про співпрацю між Харківською обласною державною адміністрацією, Харківською обласною радою, Харківським національним університетом імені В.Н. Каразіна, Харківським національним університетом міського господарства імені О.М. Бекетова та Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області.

Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області та громадська організація «ІСА - Україна» підписали Меморандум про довгострокову співпрацю

Мета Меморандуму - сприяння забезпеченню соціально-економічного та гуманітарного розвитку громад України і США. Його підписання відбулося 15 липня в ході відеоконференції "Оnline події в органах місцевого самоврядування та третьому секторі", яка є одним із заходів в області, спрямованих на реалізацію в регіонах завдань Президента України про реформування місцевого самоврядування.

Громадськість підтримує необхідність проведення реформ в органах місцевого самоврядування

У Харківській області продовжується робота, спрямована на реалізацію в регіонах завдання Президента України про реформування місцевого самоврядування. На відеоконференції «Оnline події в органах місцевого самоврядування та третьому секторі» голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, говорячи про проект концепції змін до Конституції, підкреслив, що відбулося вже більше 4 тисяч конференцій, сесій, зустрічей з представниками громадських організацій, які одноголосно підтримали необхідність проведення реформ в органах місцевого самоврядування та реформ регіональної політики.

Приріст валового продукту сільського господарства України за перше півріччя 2013 склав 15,5%

Головними успіхами сільського господарства за минулі півроку Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк назвав державно-приватне партнерство, збільшення експорту та географії країн, які імпортують українську продукцію, а також виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича. «Найголовніший успіх сільського господарства України – те, що аграрний сектор є надійним партнером державної економіки. Приріст валового продукту за перше півріччя 2013 року склав 15,5%. Дуже важливий успіх – те, що завдання та ініціативу, які озвучив Президент України з розвитку українського села, сьогодні сприймають всі: асоціація голів сільрад, організація «Колос», профспілки, сільгоспвиробники. Є повне розуміння цього напрямку. Залишилось втілити її в життя і пам'ятати, що українське село – не тільки частина економіки, а українська традиція, українська етнічність і побудова нашого суспільства», – зазначив Міністр.

Експорт фруктів, які вирощують в Україні, значно виріс за останній рік

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк розповів про те, що в Україні існує тенденція нарощування виробництва овочів і фруктів. Він підкреслив, що в даний час збільшено імпорт в Україну екзотичних фруктів, таких як апельсини, банани, ківі, і, в той же час, значно зменшено імпорт фруктів, які вирощують в Україні.

Кількість інвестиційних проектів у сільському господарстві Харківської області збільшиться вдвічі

У рамках Програми активізації розвитку економіки на 2012 – 2014 роки в цьому році стартує будівництво 1 черги свинокомплексу в Кегичівському, Лозівському та Первомайському районах, ряду менших свиноферм і одного молочного комплексу. Про це повідомив на брифінгу за результатами виїзного засідання колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. «Ми заявили один проект на цей рік і 4 на наступні, але ці дані будуть коригуватися, бо не було враховане «Село майбутнього», яке знаходиться вже на стадії початку реалізації, а також спільний проект з будівництва свинарського комплексу, який сьогодні готується українськими та американськими інвесторами. В кінці 1 кварталу надійшов ряд пропозицій від районів області із внесення до Програми соціально-економічного розвитку регіону ряду нових інвестиційних проектів. Я думаю, список буде збільшено як мінімум удвічі», – зазначив він.

Урожай 2013 року в Харківській області складається з зерна високої якості

Сьогодні аграрії Харківщини намолотили 2 млн. тонн зерна дуже хорошої якості – 75% складає пшениця 2 і 3 класу. Про це повідомив на брифінгу за результатами виїзного засідання колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. За його словами, це говорить про те, що наступного року у харківських аграріїв буде нова техніка й нові технології. «Сьогодні не поодинокі випадки, коли врожайність озимої пшениці досягла 70 ц/га. Ще 3 роки тому, коли я тільки прийшов працювати в обладміністрацію, про це говорили, як про щось з області фантастики, і раділи 55 ц/га. Сьогодні 70 ц/га – це рубіж, який подолано. Я думаю, що завдання, яке стоїть перед країною, – зібрати більше 70 млн. тонн зернових до 2015 року – може бути виконана, тому що наші аграрії навчилися збільшувати врожайність не шляхом розширення посівних площ, а за рахунок того, що вони більше черпають з надр землі», – зазначив губернатор.

Організація фермерських магазинів в області дозволить створити нові робочі місця

Як зазначив сьогодні після засідання виїзної колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України голова ХОДА Михайло Добкін, області має дуже хороший досвід проведення сільськогосподарських ярмарків, де сільгоспвиробники мали можливість продавати за своїми цінами продукти. Протягом 2,5-3 років ціна на сільгосппродукцію в області не зростає, і спостерігається дефляція за певними видами продуктів харчування протягом цього і попереднього років. «Сьогодні ми з Міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Присяжнюком обговорювали ініціативу «Рідне село». Створення системи фермерських магазинів, а також поява в області пересувних автолавок з продажу овочів, фруктів, молока, м'яса - це не просто можливість і надалі підтримувати низькі ціни на місцеві продукти харчування, це ще й можливість створення нових робочих місць, що для нас сьогодні є дуже актуальним, особливо на селі», - підкреслив Михайло Добкін.

Україні необхідно створити зерновий пул з країнами СНД

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк висловився за створення на світовому ринку зерна спільного зернового пулу України, Росії, Білорусі та Казахстану. Він зазначив, що перехідні світові запаси зерна щорічно зменшуються, а обсяг споживання зростає. Необхідно об'єднувати зусилля із забезпечення продовольчої безпеки та стабільності на світовому ринку зерна. «Ідея створення зернового пулу обговорюється вже багато років, і ми готові до діалогу, але не поступимося державними інтересами. Участь у зерновому пулі має бути адекватною оцінці можливостей, здібностей та логістиці кожної країни. Потрібно чітко визначити пайову участь у новому зерновому пулі, цілі і завдання зернового фонду. Ми повинні пам'ятати, що у всіх цих 3-х країн аграрний сектор на 99% комерційний», – підкреслив Міністр.

Я переконаний, що Харківщина збере понад 4 млн. тонн зерна. Микола Присяжнюк

Про це заявив журналістам Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк під час робочої поїздки в Харківську область. «Сьогодні Харківська область одна з трьох регіонів, які в ході збирання ранніх зернових культур перейшли рубіж у 2 млн. тонн. А в цілому, я сподіваюся, що Харків буде мати в цьому році абсолютний рекорд. Я переконаний, що разом з пізньою зерновою групою Харківщина збере понад 4 млн. тонн зерна», - сказав Міністр аграрної політики та продовольства України.

У рамках проекту «Село майбутнього» планується вирощувати 67 тис. тонн овочів

У ході виїзного засідання колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України представник інвестора проекту «Село майбутнього» - компанії Dodburg Holdings Limited Оран Каріва розповів, що Україна виробляє 25-27 млн. тонн коренеплодів на рік без урахування обсягів виробництва цукрових буряків. Для цих овочів, які повинні продаватися протягом всього року, необхідно створити умови для зберігання.

Реалізація проекту «Село майбутнього» забезпечить на практиці втілення програми економічних реформ Президента України

«"Село майбутнього" зможе показати на практиці, як ефективне використання державної підтримки буде сприяти розвитку економіки України. Вплив проекту на національну економіку буде істотнішим, якщо розглядати його в Харківській області як пілотний проект і паралельно реалізовувати в інших регіонах країни. Ми впевнені, що реалізація проекту "Село майбутнього" забезпечить на практиці втілення програми економічних реформ Президента України Віктора Януковича», – заявив сьогодні в ході виїзного засідання колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України представник інвестора проекту «Село майбутнього» – компанії Dodburg Holdings Limited Оран Карів.

Динамічний експорт зернових допоможе стабілізувати ціну на них в Україні

Уряд стимулюватиме експорт зерна нового врожаю. Це допоможе швидше розвантажити внутрішній ринок зернових. Так, станом на 12 липня Україна вже продала за кордон 300 тисяч тонн зерна нового врожаю. Про це сьогодні під час робочої поїздки до Харківської області повідомив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. «Держава допомагає розвантажити внутрішній ринок зерна за допомогою Аграрного фонду та ДПЗКУ. Однак одним із найголовніших методів стабілізації ціни на внутрішньому ринку залишається експортна політика. Так, щоб розвантажити надлишки зерна до початку 2013-2014 маркетингового року, держава стимулювала його експорт. Продаж зернових за кордон було збільшено щонайменше на 1 мільйон тонн», − зазначив Микола Присяжнюк.

Необхідно повернути повагу до вітчизняного дитячого харчування. Микола Присяжнюк

Про це заявив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк після знайомства з роботою Харківської міської молочної фабрики «Кухня дитячого харчування». За його словами, сьогодні дорослий український споживач на 90% надає перевагу не імпортному, а вітчизняному продукту. Третій рік поспіль така ж тенденція спостерігається і відносно дитячого харчування.

В Україні немає передумов для зростання цін на цукор

Про це сьогодні під час робочої поїздки в Харківську область розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк. «Ні тенденцій, ні передумов для зростання цін на цукор сьогодні немає. За попередні два роки у нас створені серйозні перехідні запаси. І навіть сьогодні, в липні, в розпал сезону консервації, ціна на цукор тримається така ж гранично низька», - зазначив Микола Присяжнюк.

На Харківщині є все необхідне для збору рекордного врожаю зернових

Виступаючи під час виїзного засідання колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України, голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін подякував Міністру Миколі Присяжнюку за те, що для проведення колегії була обрана саме Харківська область. За його словами, регіон розраховує на підтримку Міністерства у ряді питань. «Для нас сьогодні дуже важливо, щоб всі ті досягнення в сфері АПК, які є у регіону, отримали максимальну державну підтримку. Виростити – складно, зібрати – складно, але зберегти – ще складніше, а також – реалізувати за гідною ціною. Всі ті аспекти, які роблять власників сільгосппідприємств багатшими, а значить, гарантують стабільну заробітну плату і нові технології на наступні роки, є першочерговим пріоритетом для регіональної влади. Цього року ми дуже хочемо досягти максимального за всі роки існування України результату. Для цього є все необхідне – праця людей, погодні умови, нові техніка і технологія, і бачення Міністерством перспектив розвитку галузі в середньостроковій перспективі», – підкреслив Михайло Добкін.

Україна є стратегічним партнером Італії в питаннях економіки

Про це розповів Надзвичайний і Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні пан Фабріціо Романо в ході зустрічі з головою Харківської обласної державної адміністрації Михайлом Добкіним та головою Харківської обласної ради Сергієм Черновим. «Я знаю, що економічний і культурний потенціал Харкова дуже значний. Наш пріоритет - економіка, Україна в цьому питанні є стратегічним партнером Італії. Ми будемо використовувати всі можливості, які нам надає Харківський регіон, для того, щоб активізувати нашу співпрацю», - зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол.

Віктор Янукович привітав хліборобів Харківщини з намолотом другого мільйона тонн зерна

Президент України Віктор Янукович привітав хліборобів Харківщини з намолотом другого мільйона тонн зерна. «Вітаю вас із визначним трудовим здобутком – намолотом другого мільйона тонн зерна. Це досягнення є результатом ефективного господарювання та поєднання хліборобського досвіду з новітніми технологіями», – йдеться у вітанні Глави держави.

До осені в Харкові з'являться фермерські магазини та пересувні лавки з продажу молока, м'яса, овочів і фруктів

Про це повідомив сьогодні під час робочої поїздки в Харківську область Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк. За його словами, це відбудеться у рамках реалізації соціальної ініціативи «Рідне село», яка передбачає мінімізацію необгрунтованого негативного впливу посередників на цінову політику. На думку Міністра, між виробником і споживачем завжди повинен бути посередник, але необгрунтовані надбавки до ціни шкодить і виробникові, і споживачеві. «Сьогодні у мене буде зустріч з губернатором Харківської області. Я переконаний, що Михайло Добкін – один з прогресивних губернаторів, і ми обговоримо ініціативу "Рідне село"», – підкреслив Микола Присяжнюк.

Михайло Добкін зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Італійської Республіки в Україні

Сьогодні відбулася зустріч голови Харківської обласної державної адміністрації Михайла Добкіна, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова та Надзвичайного і Повноважного Посла Італійської Республіки в Україні пана Фабріціо Романо. У ході зустрічі були розглянуті перспективи співпраці між Харківщиною та Італією. Михайло Добкін висловив упевненість в тому, що український ринок найближчим часом буде відкритий для ще більшої кількості іноземних товарів, у тому числі і для товарів з Італії. Також голова ХОДА зазначив, що Харків є молодіжною столицею країни, що робить наше місто одним з найбільш конкурентоспроможних у країні.

Хід зернозбиральної кампанії

За оперативною інформацією управління агротехнічного забезпечення Департаменту агропромислового розвитку ХОДА, станом на ранок 15 липня з запланованої площі збирання по області 706,7 тис. га обмолочено 538,9 тис. га, що становить 76% від загальної площі збирання ранніх зернових. Намолочено 2018,9 тис. тонн зерна при середній врожайності 37,5 ц/га (у 2012 році на цю дату було обмолочено 354,4 тис. га, або 59% до плану, намолочено 915,7 тис. тонн зерна, середня врожайність склала 25,8 ц/га).

Створення спільних підприємств із виробництва комбайнів дасть аграріям змогу оновити парк зернозбиральної техніки

В Україні 56 тис. комбайнів, які працюють в полі, але навантаження на 1 комбайн дуже високе. У центральних областях це 225–250 га на комбайн, на півдні – 280 га. Також ми бачимо, що частина комбайнів – достатньо застаріла техніка. При середньозваженому валі від 50 млн. тонн зерна, сьогодні необхідно мати в арсеналі 75 тис. одиниць висококласної технічно переоснащеної зернозбиральної техніки. Таку думку висловив сьогодні під час огляду полів ВАТ «САД» Харківського району Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк прибув на Харківщину

Сьогодні на Харківщині з робочою поїздкою перебуває Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк. Зокрема, Міністр ознайомиться з ходом збирання ранніх зернових і зернобобових культур на полях ВАТ «САД» Харківського району, відвідає Харківську міську молочну фабрику-кухню дитячого харчування та візьме участь у виїзному засіданні колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Михайло Добкін привітав хліборобів Харківщини з намолотом 2 мільйону тонн зерна

Шановні хлібороби Харківщини! Від щирого серця вітаю вас із наступною визначною подією в житті Харківської області – намолотом другого мільйону добірного зерна. Вирощений і зібраний урожай - це результат невтомної трудової звитяги, умілого господарювання та високої відповідальності хліборобів. Продовжуючи славні традиції хліборобів Харківщини, ви докладаєте значних зусиль для забезпечення продовольчої безпеки України. Дякую за відданість хліборобській справі і любов до рідної землі. Переконаний, що ваша віддана праця й надалі буде служити на благо Харківської області і всієї України. Від щирого серця висловлюю подяку та бажаю вам міцного здоров’я, щастя, наснаги в роботі, добробуту і теплоти у сімейному колі. Голова обласної державної адміністрації М.М. Добкін

До уваги представників ЗМІ!

Сьогодні, 15 липня, о 12:00 у Великій залі ХОДА (вул. Сумська, 64, 4 поверх) розпочнеться виїзне засідання колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України. Тема – «Про підсумки роботи аграрного сектору економіки України за перше півріччя 2013 року». Засідання транслюватиметься у прямому ефірі на ХОД ТРК. Після закінчення засідання колегії відбудеться брифінг Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Присяжнюка.

Один з найстаріших храмів Харківської області - Свято-Преображенський сьогодні відзначив своє 100-річчя

Божественну літургію на честь 100-річчя освячення Свято-Преображенського храму в селі Володимирівка Краснокутського району сьогодні здійснив архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій. Звертаючись до парафіян храму, він зазначив, що відновлення і будівництво нових храмів Харківської єпархії почалося лише з 1989 року, однак сьогодні на території області вже більше тисячі храмів і більше 20 монастирів.

У галереї «Бузок» відкрито виставку «Мозаїка живопису»

В інформаційно-виставковому центрі «Бузок» урочисто відкрито виставку «Мозаїка живопису». В експозиції представлені роботи колективу молодих художників – студентів Харківської державної академії дизайну і мистецтв Анастасії Приємської, Олега Станічнова та Євгена Семенова. «Сьогодні у нас світле та урочисте відкриття – ми в черговий раз підтримуємо молодь. Сьогоднішні автори – студенти Академії дизайну і мистецтв, всі – члени Молодіжного союзу художників. Це доводить, що Харківська академія готує сильних і перспективних молодих фахівців. Треба також додати, що ті їхні картини, які висять у нас на стінах, це творчі, позанавчальні роботи. Ці автори настільки талановиті, що знаходять час не тільки вчитися на «відмінно», але і займатися творчістю», – зазначила директор галереї Алла Суфранова.

Для подолання проблеми соціального сирітства потрібно об’єднання зусиль влади, громадських організацій, бізнесу та благодійників

Заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма зустрівся з представниками громадських та благодійних організацій, які займаються рішенням проблем соціального сирітства, допомогою жінкам та дітям, які опинилися у скрутних життєвих обставинах. «Проблема сирітства, на жаль, продовжує бути гострою в Україні. Її вирішення отримало новий поштовх. Завдяки активності Президента України, його соціальним ініціативам, обласні, районні адміністрації отримали стимул у своїй діяльності, оскільки Президент ставить завдання викорінення цього явища. Кожен з нас на своєму рівні повинен мінімізувати ризики, які б ускладнювали цю проблему», – зазначив Ігор Шурма.

Михайло Добкін привітав Барвінківський район з намолотом 100 тисяч тонн зерна

Голова ХОДА Михайло Добкін привітав хліборобів Барвінківського району з намолотом 100 тисяч тонн зерна нового врожаю. «Вітаю вас із вагомою трудовою перемогою на жнивах-2013 - намолотом 100 тисяч тонн зерна. Ваш професіоналізм, працьовитість, дбайливе ставлення до землі та самовіддана праця винагороджуються багатими врожаями, нарощуванням продовольчого і експортного потенціалу Харківської області. Нехай нива завжди щедро віддячує вам за невтомні хліборобські будні. Щастя, здоров’я, благополуччя вам і вашим рідним», - йдеться у вітальній телеграмі.

Архів документів