Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До Дня писемності i мови у Харкові провели фестиваль ораторського мистецтва

До Дня писемності i мови у Харкові провели фестиваль ораторського мистецтва

Участь у заході, який відбувся 9 листопада, взяли учні старших класів загальноосвітніх закладів області - переможці різних етапів XVII Обласного конкурсу ораторського мистецтва.

Конкурс щорічно проводиться на базі КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти». У цьому році його темою стали рядки з вірша відомого українського поета-пісняра Ігоря Федчишина: «Стежинок у світі багато, та лиш одна веде крізь все життя: із безтурботного дитинства - в майбуття».

Від імені голови ХОДА Юлії Світличної юних ораторів привітав заступник директора Департаменту науки і освіти ХОДА Володимир Ігнатьєв. Він зауважив, що популяризація української мови та запровадження її у всіх сферах життя області є одним з важливих завдань керівництва області.

«Голова ХОДА Юлія Світлична переконана, що саме мова визначає нашу ідентичність і національну ідею. Мова є запорукою культурного підйому - розвитку літератури, театру, кінематографу. Саме тому обласна адміністрація підтримує проведення конкурсу ораторського мистецтва - він унікальний, бо єдиний в Україні, який проводиться на рівні області, - зауважив Володимир Ігнатьев. - Дякую учням та їхнім наставникам за патріотизм. Саме за такою - патріотичною, освіченою та культурною молоддю - майбутнє нашої держави».

За словами ректора Харківської академії неперервної освіти Любові Покроєвої, в цьому році у конкурсі ораторського мистецтва взяли участь близько 200 учнів шкіл області. Вони писали есе на запропоновану тему. Близько 30 вийшли у фінал, де захищали ідеї, викладені в есе. Переможцями стали шестеро найкращих ораторів.

«Ми пропонуємо конкурсантам теми, у яких вони могли б розкритися не тільки як оратори та знавці української мови, а й як громадяни України, проявити свою життєву позицію, - розповіла Любов Покроєва. - Сьогоднішня молодь дуже активна. Важливо допомогти їй розвивати цю активність та формувати таку життєву позицію, яка дозволить їй досягти успіхів та послужити своїй країні».

У ході заходу Володимир Ігнатьєв вручив дипломи переможцям конкурсу ораторського мистецтва та їх педагогам.

Переможцями конкурсу стали:

І місце – Степанова Катерина, учениця 11 класу Харківської гімназії № 152;

І місце – Супрун Геннадій, учень 11 класу Балаклійського ліцею;

ІІ місце – Коваленко Максим, учень 11 класу Безлюдівського юридичного ліцею;

ІІ місце – Сівіцький Володимир, учень 11 класу Пересічанського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний заклад» (Дергачівський район);

ІІІ місце – Мітяков Данило, учень 10 класу Краснопавлівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (Лозівський район);

ІІІ місце – Пушкарська Анастасія, учениця 10 класу Харківської гімназії № 39.