Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Видатний світовий вчений зустрівся зі студентами і викладачами НТУ «ХПІ»

Видатний світовий вчений зустрівся зі студентами і викладачами НТУ «ХПІ»

Американський професор Університету Пенсильванії Надер Енгета, ім'я якого вписано у топ-50 кращих вчених світу, прочитав лекції на тему метаматеріалів, нанофотоніки, оптичної візуалізації та ін.

Це був перший візит, який відбувся в рамках програми ХПІ «Зустрічі з успішними людьми».

Перед лекціями професор Надер Енгета з керівництвом університету обговорив питання, які стосувалися необхідності проведення подібних наукових заходів, зокрема - лекцій для студентів і викладачів вишу, а також можливості подальшої співпраці.

За словами ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола, більшість контактів і договорів, які має виш сьогодні, пов'язані з європейськими країнами. Але співпраця з університетами США також викликає величезний інтерес.

«Ми сподіваємося, що наші контакти триватимуть і далі та будуть розвиватися, оскільки ті наукові напрямки, якими ви займаєтеся, є актуальними і для ХПІ, - сказав Євген Сокол. - Університет змінюється і впроваджує нові освітні програми - концепція CDIO, STEM-освіта та інші. Для нас дуже важливо запрошувати передових вчених, щоб підтримувати цей розвиток».

Надер Енгета подякував за запрошення відвідати виш і прочитав лекції для студентів та викладачів англійською мовою.

А 3 листопада на позачерговому засіданні Вченої ради ХПІ американському професору вручили диплом та мантію Почесного доктора НТУ «ХПІ».

Довідка. Надер Енгета - професор електротехнічної та системної інженерії ім. Х. Недвілла Рамсі в Університеті Пенсильванії (Флорида, США).

Він розробив активну дослідницьку програму з різних наукових тем у галузі оптики і мікрохвиль, починаючи від метаматеріалів і нанофотоніки, до оптичних візуалізацій, оптичних пристроїв з одним атомом, нанометрових схем.

У 2006 році професор Надер Енгета увійшов до топ-50 лідерів у галузі науки і техніки за версією журналу Scientific American. Він є членом семи міжнародних науково-технічних товариств та отримав почесні докторські ступені в Університеті Аалто (Фінляндія) та Університеті Штутгарта (Німеччина).