Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківському районі може з'явитися Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів та інвалідів дитинства

У Харківському районі може з'явитися Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів та інвалідів дитинства

З такою ініціативою до керівництва Департаменту соцзахисту населення ХОДА звернулися представники громадських організацій у ході круглого столу 10 грудня.

На заході, що був присвячений питанням реалізації державної політики у сфері соціального захисту людей з інвалідністю, фахівці обладміністрації обговорили з представниками громадськості всі питання окресленої тематики.

У роботі круглого столу, що пройшов у рамках заходів до Міжнародного дня інвалідів, взяли участь представники Головного управління Пенсійного Фонду України в Харківській області та Харківського обласного центру зайнятості.

«Нам дуже важливо обговорити питання, що стосуються соціального захисту людей з інвалідністю, з представниками громадськості, - підкреслила перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко. - Зазначу, що сьогодні держава надає людям з інвалідністю такі види соціального захисту, як реабілітаційні послуги, санаторно-курортне лікування, технічні засоби реабілітації. Для деяких категорій людей з обмеженими можливостями передбачено виділення матеріальної допомоги, забезпечення безкоштовним або пільговим автотранспортом».

Тетяна Бабенко також розповіла про ініціативу департаменту щодо розробки програми оздоровлення інвалідів у санаторно-курортних установах Харківської області за рахунок обласного бюджету.

У свою чергу, представники громадських організацій, які представляють інтереси людей з обмеженими можливостями, озвучили перелік проблемних для них питань. Так, за словами представника Харківської обласної спортивної організації інвалідів «Афродіта» Наталії Юкляєвської, одним з пріоритетних для держави має стати питання надання інвалідам реального працевлаштування.

«Хотілося б, щоб суспільство змінило своє ставлення до інвалідів та сприймало їх не тільки як соціальних утриманців, але вважало повноцінними членами суспільства. Потрібні робочі місця, можливість перенавчання та працевлаштування. Переконана, що інвалід повинен мати можливість професійно реалізовуватися та забезпечувати свої потреби», - зазначила Наталія Юкляєвська.

На круглому столі обговорили й питання надання інвалідам пільг на проїзд та оплату житлово-комунальних послуг, створення та розміщення в ЗМІ соціальної реклами відповідної тематики. Крім того, громадські працівники запропонували фахівцям Департаменту соцзахисту населення ХОДА розглянути можливість створення в Харківському районі Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів та інвалідів дитинства.

«Таку соціальну установу необхідно утримувати кожній громаді, але для цього необхідна ініціатива керівництва району, в першу чергу, для визначення приміщення центру, - пояснила Тетяна Бабенко. - Звичайно, для цього потрібні кошти з місцевих бюджетів. У всякому разі, виходьте з пропозицією - ми вас обов'язково підтримаємо».