Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Повідомлення про намір отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами АТ «Укргазвидобування» філія ГПУ «Шебелинкагазвидобування» УКПГ-3 Шебелинського ГКР

Повне та скорочене найменування суб’єкта господарювання - Акціонерне товариство «Укргазвидобування» АТ «Укргазвидобування».

Ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ – 30019775.

Місцезнаходження суб’єкта господарювання, контактний номер телефону, адреса електронної пошти суб’єкта господарювання: 04053, м. Київ, Шевченківський р-н, вул. Кудрявська, 26/28; тел.: (05749) 93372; E-mail: office@ugv.com.ua.

Місцезнаходження об’єкта/промислового майданчика: об’єкт Акціонерного товариства «Укргазвидобування» філія газопромислове управління «Шебелинкагазвидобування» Установка комплексної підготовки газу-3 Шебелинського газоконденсатного родовища розташований (АТ «Укргазвидобування» філія ГПУ «Шебелинкагазвидобування» УКПГ-3 Шебелинського ГКР) за адресою: Харківська обл., Ізюмський район, Донецька селищна територіальна громада, поблизу с. Дальня Шебелинка.

Метою отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря для існуючого об’єкта є здійснення господарської діяльності, яка пов'язана з викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря, для забезпечення виконання вимог, передбачених нормативами екологічної безпеки у галузі охорони атмосферного повітря. В зв’язку з тим що даний об’єкт було введено в експлуатацію до прийняття Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» та на майданчику не відбувалися зміни, які справляють значний вплив на довкілля Оцінка впливу на довкілля на об'єкті не проводилась.

АТ «Укргазвидобування» філія ГПУ «Шебелинкагазвидобування» УКПГ-3 Шебелинського ГКР спеціалізується на видобутку корисних копалин (природний газ, газовий конденсат) . Річний видобуток складає: природного газ – 100,11878 млн. м3, конденсат – 9,985 т.

Видобуток природного газу і газового конденсату із родовища здійснюється за допомогою гірничих виробок (свердловин).

Природний газ від кожної свердловини поступає на вузли вхідних шлейфів УКПГ. Після ВВШ газ подається на перший ступінь сепарації в сепаратори СЖ-1, де відбувається відділення від газу крапельної рідини і механічних домішок. Після сепаратора СЖ-1 газ поступає на сепаратор другого ступеня сепарації СГ-2, де відбувається додаткове очищення газу від крапельної рідини та механічних домішок. Відсепарований газ із сепаратора СГ-2 поступає на замірний вузол для заміру витрати газу і потім подається в кільцевий газозбірний колектор ШГКР Ду 700.

Відсепарована рідина із сепараторів СЖ-1 та СГ-2 продувається в атмосферну ємність-розділювач Е-1, де відбувається її дегазація і розділяється на конденсат і пластову воду. Конденсат з ємності Е-1 перетікає в підземну ємність Е-2, з якої, по мірі накопичення, її передавлюють газом через наливний стояк в автоцистерну і вивозять на пункт збору конденсату та СПВ ШГКР – УКПГ-27. Пластова вода перетікає в ємність ЕПС. По мірі заповнення ЕПС воду відкачують агрегатом в автоцистерни та вивозять на УКПГ-27 ШГКР для повернення в пласт.

На території проммайданчика розташовані наступні джерела викидів забруднюючих речовин: водяний підігрівач "Титан"; факельний амбар УКПГ; наземна ємність роздільник Є-1, об'ємом 25 м3; плита газова (ПГ-2); котел КОГВ-12; водяний

підігрівач "Титан"; наливний стояк; підземна ємність Є-2, об'ємом 5м3; підземна ємність ЄПС, об'ємом 25м3; фарбування; підземна ємність Є-6, об'ємом 22м3; факельні амбари свердловин; свіча ШРУ; дренаж ємності Є-1; факельний амбар.

Перелік забруднюючих речовин та їх кількість: оксиди азоту (у перерахунку на діоксид азоту [NO + NO2]) – 5,736 т/рік; сажа – 3,780 т/рік; оксид вуглецю – 37,902 т/рік; метан – 33,274 т/рік; ксилол – 0,034 т/рік; спирт метиловий – 0,00001 т/рік; бензин (нафтовий, малосірчистий - у перерахунку на вуглець – 0,033 т/рік; уайт-спірит – 0,049 т/рік; вуглеводні насичені С12-С19 (розчинник РПК-26511 та ін) у перерахунку на сумарний органічний вуглець) – 0,180 т/рік та парникові гази. Валовий викид складатиме – 80,988 т/рік (без урахування парникових газів).

Об'єкт відноситься до другої групи та підлягає взяттю на Державний облік. На території об'єкту не має виробництв або технологічного устаткування, на яких повинні впроваджуватися найкращі доступні технології та методи керування та джерел викидів, з яких в атмосферне повітря надходять забруднюючі речовини від виробництв та технологічного устаткування, на які повинні впроваджуватися заходи щодо досягнення встановлених нормативів граничнодопустимих викидів для найбільш поширених і небезпечних забруднюючих речовин. Заходи щодо впровадження найкращих існуючих технологій та заходи щодо скорочення викидів на підприємстві не передбачаються.

Відповідно до матеріалів що обґрунтовують обсяги викидів забруднюючих речовин, на об’єкті немає перевищень встановлених законодавством нормативів, а також згідно з результатами розрахунків розсіювання забруднюючих речовин в атмосферному повітрі, встановлено, що перевищень ГДК на межі житлової забудови та на межі СЗЗ по вмісту забруднюючих речовин не має. Пропозиції щодо дозволених обсягів викидів відповідають чинному законодавству.

Зауваження та пропозиції просимо надсилати протягом 30 календарних днів з дати публікації повідомлення до Харківської обласної військової адміністрації за адресою: 61002, м. Харків, вул. Сумська, 64, тел.(057)7052153, E-mail: obladm@kharkivoda.gov.ua.