Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Про виконання відділом у справах релігій плану роботи обласної державної адміністрації на 2013 рік.

У відповідності до Регламенту обласної державної адміністрації відділ у справах релігій обласної державної адміністрації надає інформацію про виконання плану роботи обласної державної адміністрації на 2013 рік.
Протягом 2013 року відділ відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» забезпечував реалізацію державної політики щодо релігії та церкви, сприяв реєстрації статутів релігійних громад, змін, доповнень, реєстрації нових редакцій статутів релігійних громад тощо. Станом на 01.01.2014 у Харківській області діє 753 релігійні громади, що зареєстрували статути в обласній державній адміністрації.
Протягом 2013 року в обласній державній адміністрації зареєстровано статути двадцяти трьох релігійних громад.
Знаковими у 2013 році стали такі події:
1. Відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі.
2. Урочиста Академія, присвячена відзначенню 1025-річчя хрещення Київської Русі, проходила 01-02 червня 2013 року у ХАТОБі. Академію проводила Харківська єпархія Української Православної Церкви. В Академії взяв участь Предстоятель Української Православної Церкви митрополит Київський і всієї України Володимир.
3. Урочиста Академія, присвячена відзначенню 1025-річчя хрещення Київської Русі, проходила 20 жовтня 2013 року у палаці ім. Кірова у м. Ізюм. Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Є.Є. Савін нагородив пам'ятними знаками і грамотами духовенство Ізюмської єпархії.
4. Зустріч голови обласної державної адміністрації М.М.Добкіна з представниками релігійних організацій різних конфесій, яка відбулася 22 липня 2013 року. У ході зустрічі обговорювалися питання відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі, стану державно-церковних відносин у Харківській області, виховання дітей на засадах віри та моралі, толерантності тощо.
5. У 2013 році у Харківській та Ізюмській єпархіях Української Православної Церкви перебували мощі Святого рівноапостольного князя Володимира, святителя Луки, Святого великомученика Георгія Побідоносця, Святих апостолів Петра і Павла, преподобного Іоанна Затворника.
У 2013 році у м.Харкові та Харківській області завершено будівництво 16 культових споруд (з них 13 – Української Православної Церкви, 3 – Зали Царств релігійних громад Свідків Єгови).
07 січня духовенство та віруючі східного обряду відзначили свято Різдва Христового. Керівництво відділу у справах релігій відвідали святкову Різдвяну літургію у Благовіщенському кафедральному соборі Української Православної Церкви та привітали віруючих зі святом.
Святкові різдвяні літургії відбулися у всіх храмах м.Харкова та області, а також у всіх християнських релігійних громадах.
19 січня віруючі східного обряду відзначили свято Хрещення Господнього. Священнослужителі православних та Греко-католицької церков здійснили чин освячення води у храмах, на джерелах та водоймищах м.Харкова та Харківської області. Обласною державною адміністрацією направлені листи до районних державних адміністрацій, районних у м.Харкові рад, міських рад щодо обов'язкового забезпечення правопорядку, безпеки громадян на воді, медичної допомоги у місцях проведення обряду. Під час свята не було жодних конфліктів чи порушень громадського порядку. Свято відбулося спокійно та організовано. Голова обласної державної адміністрації М.М.Добкін взяв участь в урочистому освяченні води на джерелі у Саржиному Яру.
19-22 січня з нагоди відзначення свята Соборності України у храмах та молитовних будинках м. Харкова та області під час проведення служінь були здійснені молебні за процвітання єдиної України. 22 січня 2013 року відбулися урочисті заходи, присвячені відзначенню в області Дня Соборності та Свободи України. У церемонії покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченку та до пам’ятника Незалежності України взяли участь релігійні громади Української Православної Церкви та ортодоксального іудаїзму.
14 лютого 2013 року на території Багатостороннього автомобільного пункту пропуску Нехотєєвка Бєлгородської області Російської Федерації відбулася урочиста церемонія відкриття та освячення Поклінного хреста. У заході взяв участь керуючий Харківською єпархіє Української Православної Церкви архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій.
14 лютого 2013року на залізничному переїзді в с.Пилипівка Жовтневого району м.Харкова відбувся «Реквієм пам'яті», присвячений загиблим радянським військовополоненим. Духовенство Харківської єпархії Української Православної Церкви здійснило панахиду за загиблими та взяло участь у покладанні квітів.
15 лютого керівництво відділу привітали духовенство та віруючих православних релігійних громад зі свято Стрітення Господнього.
15 лютого відбулося покладання квітів до Меморіального комплексу воїнам-афганцям (ст. м. «Наукова»). Перед покладанням квітів настоятель храму ікони Божої Матері «Взисканіє погібших» Харківської єпархії Української Православної Церкви здійснив панахиду за воїнами, що загинули у війнах на території інших держав. після закінчення урочистого мітингу заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації В.В.Хома, посадові особи Харківської обласної ради та Харківської міської ради відвідали храм ікони Божої Матері «Взисканіє погібших» Харківської єпархії Української Православної Церкви, поставили свічки.
21 лютого 2013 року м.Харків з робочим візитом відвідав Міністр доходів і зборів України О.Клименко, в рамках поїздки міністр відвідав Харківський Благовіщенський собор.
24 лютого 2013 року за дорученням керівництва обласної державної адміністрації начальник відділу О.Ю.Чернявська відвідала та привітала духовенство та віруючих релігійної громади ортодоксального іудаїзму зі святом Пурим.
Відділом у справах релігій здійснено організаційні заходи по залученню священнослужителів різних конфесій до участі у заходах з нагоди Національного шевченківського дня. 09 березня в м. Харкові у покладанні квітів до пам'ятника Т.Г.Шевченку взяли участь священнослужителі релігійних організацій Української Православної Церкви, Римсько-католицької церкви.
25 березня керівництво відділу привітало духовенство та віруючих релігійної громади ортодоксального іудаїзму зі свято Пейсах.
27 березня голова обласної державної адміністрації М.М.Добкін, керуючого Харківською єпархією Української Православної Церкви архієпископа Харківського і Богодухівського Онуфрія з днем народження.
За дорученням керівництва обласної державної адміністрації начальник відділу у справах релігій облдержадміністрації О.Ю.Чернявська 31 березня
відвідала та привітала духовенство та віруючих релігійних громад Римсько-католицької церкви, Німецької євангелічно-лютеранської церкви зі святом Пасхи.
04 квітня 2013 року керуючий Ізюмською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Ізюмський і Куп’янський Єлисей нагородив голову обласної державної адміністрації М.М.Добкіна орденом Антонія і Феодосія Києво-Печерських І ступеню за розвиток молодої Ізюмської єпархії, а саме за реконструкцію Ізюмського єпархіального управління в м.Ізюм.
07 квітня 2013 року голова обласної державної адміністрації М.М.Добкін відвідав святкову літургію у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі Харківської єпархії та привітав духовенство та віруючих зі святом Благовіщення.
12 квітня 2013 року духовенство Харківської єпархії Української Православної Церкви взяло участь у вшануванні пам’яті першого губернатора Харківської області О.С.Масельського, була відслужена панахида та відбулося покладання квітів.
12 квітня 2013 року на українсько-польському цвинтарі жертв тоталітарного режиму відбулася поминальна церемонія, присвячена Дню Катинського злочину, у якій взяло участь духовенство Харківської єпархії Української Православної Церкви та Харківсько-Запорізької Дієцезії Римсько-католицької церкви.
18 квітня 2013 року у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі відбулася заупокійна літія на могилі митрополита Никодима. Її відслужив Архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій. Пам'ять Владики Никодима вшанував перший заступник голови Харківської облдержадміністрації В.Г.Дулуб.
26 квітня 2013 року духовенство Харківської єпархії Української Православної Церкви провело поминальний молебень біля пам’ятника ліквідаторам аварії на ЧАЕС у Молодіжному парку (м.Харків, вул.Артема) у рамках заходів, присвячених 27-ій річниці Чорнобильської катастрофи.
05 травня 2013 року голова Харківської обласної державної адміністрації М.М.Добкін зустрів Благодатний вогонь, передав його представникам районних державних адміністрацій до доставив його до Свято-Благовіщенського кафедрального собору Харківської єпархії Української Православної Церкви, де привітав духовенство та віруючих зі світлим святом Пасхи.
09 травня 2013 року керуючий Харківською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій, керуючий Харківською Ізюмською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Ізюмський і Куп’янський Єлисей, представники релігійних громад Римсько-католицької церкви та мусульман сунітського толку взяли участь в урочистих заходах з нагоди Дня Перемоги на Меморіалі Слави. Після покладання квітів духовенство Української Православної Церкви відслужило панахиду за загиблими у роки війни.
Керуючий Харківською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій, голова релігійної громади мусульман сунітського толку Р.Б.Брагін та головний рабин м.Харкова та Харківської області Мойше Москович відвідали військово-театралізовану виставу, присвячену 68-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, яка відбулася на майдані Свободи.
19 травня 2013 року у храмах та молитовних будинках м.Харкова та Харківської області різних конфесій були відслужені панахиди по жертвах голодомору і політичних репресій у рамках Дня пам’яті жертв голодомору і політичних репресій.
24 травня 2013 року заступник голови обласної державної адміністрації А.В.Моченков вязв участь у відкритті ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Відродження духовності в сучасному світі: взаємодія Церкви та освіти», присвяченої 1025-річчю хрещення Київської Русі та 20-річчю прославлення і причислення до ліку Святих Новомучеників Слобідського краю.
01-02 червня 2013 року у м.Харкові відбулися урочисті події, присвячені відзначенню 1025-річчя хрещення Київської Русі. 01 червня у Харківському Національному академічному театрі опери та балету ім.В.Н.Лисенка відбулася урочиста Академія, організована Харківською єпархією Української Православної Церкви. В урочистій Академії взяв участь Митрополит Київський і всієї України Володимир, Предстоятель Української Православної Церкви. Голова обласної державної адміністрації М.М.Добкін та голова Харківської обласної ради С.І.Чернов вручили спільну Почесну грамоту Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради за вагомий внесок у розвиток духовного потенціалу мешканців Харківської області, гармонізацію міжконфесійних відносин та з нагоди відзначення в Україні 1025-річчя хрещення Київської Русі і 20-річчя прославлення Новомучеників та сповідників Слобожанських.
Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Київської і всієї України Володимир вручив голові Харківської обласної державної адміністрації М.М.Добкіну орден Української Православної Церкви святого апостола Іоанна Богослова I ступеня, голові Харківської обласної ради С.І.Чернову та Харківському міському голові Г.А.Кернесу – ордени Української Православної Церкви святого апостола Андрія Первозванного.
02 червня 2013 року у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі Харківської єпархії Української Православної Церкви Митрополит Київський і всієї України Володимир Предстоятель Української Православної Церкви та керуючий Харківською єпархією Української Православної Церкви відправили святкову літургію з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі та 20-річчя прославлення Новомучеників та сповідників Слобожанських.
Святкову літургію відвідали голова Харківської обласної державної адміністрації М.М.Добкін, голова Харківської обласної ради С.І.Чернов, заступник голови обласної державної адміністрації Є.Є.Савін, Генеральний консул РФ у Харкові Сергій Семенов.
21 червня 2013 року керуючий Харківською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій та духовенство Харківської єпархії Української Православної Церкви взяли участь в урочистих заходах до Дня Скорботи на Меморіалі Слави. Після покладання квітів духовенство Української Православної Церкви відслужило біля хреста панахиду за загиблими у роки війни.
18 липня 2013 року у м.Харкові на Червоношкільній набережній (сквер «Стрілка») відбулося відкриття та освячення пам’ятнику апостолу Андрію Первозванному за участі Міністра доходів і зборів України О.В.Клименка, керівництва Харківської області та м.Харкова. Чин освячення провів керуючий Харківською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій та духовенство Харківської єпархії Української Православної Церкви, після чого архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій вручив Міністру доходів і зборів України О.В.Клименку орден святого апостола Андрія Первозванного.
21 липня 2013 року о 09.00 відбулося відкриття та освячення пам’ятника святому рівноапостольному князю Володимиру на території храму Святому рівноапостольному князю Володимиру Харківської єпархії Української Православної Церкви (м.Харків, вул.Героїв праці, 43а). Чин освячення здійснив керуючий Харківською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій.
22 липня 2013 року голова Харківської обласної державної адміністрації М.М.Добкін зустрічався з керівниками релігійних організацій різних конфесій. У зустрічі взяли участь керуючий Харківською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій, керуючий Ізюмською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Ізюмський і Куп'янський Єлисей, голова релігійної громади мусульман сунітського толку Харківської області Р.Б.Брагін, пастор релігійної громади «Харківська християнська церква» П.І.Коваленко, секретар єпископа Харківсько-Запорізької Дієцезії Римсько-католицької Церкви отець Мар'ян Сковіра, головний рабин м.Харкова і Харківської області, голова Об'єднання хасидів ХаБаД Любавич іудейських релігійних громад та організацій Харківського регіону Мойше Москович, голова обласного об'єднання церков євангельських християн-баптистів Харківської області Г.М.Пилипенко, настоятель храму Сурб-Арутюн Вірменської Апостольської Церкви Тер-Мкртич, старший пресвітер об'єднання церков християн віри євангельської п'ятидесятників Харківської області С.Я.Циганков. У ході зустрічі обговорювалися питання відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі, стану державно-церковних відносин у Харківській області, виховання дітей на засадах віри та моралі, толерантності тощо.
Протягом 22-24 липня 2013 року в рамках міжнародної хресної ходи у Харківській області в Свято-Покровському чоловічому монастирі Харківської єпархії Української Православної Церкви перебував ковчег з часткою мощів рівноапостольного князя Володимира.
30 липня у галереї «Бузок» відкрилася виставка ікон іконописної майстерні Харківської єпархії Української Православної Церкви. Виставку відкрив голова обласної державної адміністрації М.М.Добкін та керуючий Харківською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій. Після церемонії відкриття відбувся концерт духовної музики за участі хорів храмів Харківської єпархії Української Православної Церкви.
23 серпня 2013 року представники релігійних громад різних конфесій взяли участь в урочистій церемонії покладання квітів до Меморіалу Слави, священиками Харківської єпархії Української Православної Церкви проведено панахиду по загиблих у роки Великої Вітчизняної війни.
23 серпня 2013 року представники релігійних організацій Української Православної Церкви, мусульман сунітського толку та релігійної громади ортодоксального іудаїзму взяли участь в урочистій церемонії підняття Державного Прапора України, яка відбулася у трикутному сквері на проспекті Правди.
У вересні 2013 року відділом для працівників районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування підготовлено інформаційні матеріали про стан державно-церковних відносин в Харківській області.
20 жовтня 2013 року в палаці культури ім. Кірова у м. Ізюм відбулася урочиста Академія, присвячена святкуванню 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Є.Є. Савін нагородив пам'ятними знаками і грамотами духовенство Ізюмської єпархії.
З 12 по 17 листопада 2013 року у м.Харкові перебували мощі Святого великомученика Георгія Побідоносця. Обласна державна адміністрація надавала сприяння Харківській єпархії Української Православної Церкви у прийнятті мощів Святого великомученика Георгія Побідоносця, їх зустрічі, транспортуванні, цілодобовому чергуванні медичних працівників та встановленні наметів з гарячими напоями в місцях перебування святині.
19 листопада 2013 року відділом у справах релігій Харківської обласної державної адміністрації проведено семінар для релігійних організацій «Практичне застосування чинного законодавства релігійними організаціями».
23 листопада 2013 року Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир возвів у сан митрополита архієпископа Харківського та Богодухівського Онуфрія. 28 листопада голова обласної державної адміністрації М.М.Добкін привітав Владику Онуфрія з возведенням у сан митрополита.
13 грудня 2013 року у сквері «Стрілка» відбувся подячний молебень з нагоди закінчення 2013 року. Молебень очолили керуючий харківською єпархією Української Православної Церкви митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій та керуючий Ізюмською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Ізюмський і Куп’янський Єлисей. На подячному молебні були присутні перший заступник голови обласної державної адміністрації В.Г.Дулуб та заступник голови обласної державної адміністрації Є.Є.Савін.
18 грудня 2013 року заступник голови обласної державної адміністрації Є.Є.Савін вручив Подяки та Почесні грамоти Харківської обласної державної адміністрації, Харківської обласної ради та Харківської міської ради духовенству Харківської єпархії Української Православної Церкви. Вручення нагород відбувалося у архієрейській резиденції Харківської єпархії Української Православної Церкви (м.Харків, вул.Університетська, 8).
Протягом 2013 року відділ у межах своїх повноважень надавав погодження на перебування та діяльність у релігійних громадах області іноземних місіонерів, погодження на видачу посвідок на тимчасове проживання іноземців в Україні.