Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині пройшов військово-патріотичний фестиваль «Захисник України – Крилаті вовкулаки»

На Харківщині пройшов військово-патріотичний фестиваль «Захисник України – Крилаті вовкулаки»

До гостей заходу, який проходив на базі аеродрому «Коротич», приєдналася голова ХОДА Юлія Світлична.

Фестиваль «Захисник України» організовують військово-патріотичний десантно-спортивний клуб «Маргеловець» спільно з клубом службового собаківництва і Харківським аероклубом. Він присвячений загиблим Героям України, харків’янам Василю Мельникову і Івану Литвинову.

«Цей фестиваль вже вчетверте проходить на Харківщині, і обласна адміністрація традиційно підтримує його, як і інші, які спрямовані на підтримку наших військових, а також дають можливості для патріотичного виховання дітей та молоді, - зазначила Юлія Світлична. – Ми в Харківській області комплексно займаємося патріотичним вихованням, у нас діє відповідна програма, яка реалізується разом з громадськістю та фахівцями. Постійно працюємо над тим, щоб в рамках програми проходили не тільки корисні, а й цікаві заходи, щоб діти навчалися із захопленням».

Звертаючись до учасників та гостей фестивалю, голова ХОДА наголосила на безцінному внеску захисників України в те, що ми маємо змогу проводити подібні заходи під чистим небом.

«Наша держава переживає важкі часи. І найголовніше зараз – триматися разом, об’єднувати і вірити у нашу спільну перемогу. Ми розуміємо ціну чистого неба. Сьогодні ми згадуємо героїв, які здобули його для нас ціною власного життя. Ми вдячні всім захисникам, які й сьогодні демонструють характер і честь і роблять все, щоб наші діти могли радіти мирному чистому небу», - сказала Юлія Світлична.

У відкритті фестивалю взяв участь відомий харківський громадський діяч, колишній в’язень нацистських концтаборів Ігор Малицький. На його думку, проведення подібних заходів вкрай необхідне для виховання молодого покоління.

«Ми багато говоримо про героїв Другої світової війни, і це правильно – згадувати їхні подвиги. Але сьогодні поруч з нами є герої сьогодення, які сьогодні захищають країну. Люди, на яких треба рівнятися. Ми маємо саме на їхньому прикладі виховувати підростаюче покоління. Тому я сьогодні тут, на фестивалі, і радію, що керівниця області Юлія Світлична також підтримує захід. Це дуже важливо», - поділився Ігор Малицький.

Фестиваль проходитиме в Коротичі 15-16 червня. Відвідувачі можуть побачити показові виступи парашутистів-десантників «Відкрите небо», виставку собак, виставку радіокерованих авіамоделей. Глядачам продемонструють навички поведінки зі зброєю, показові виступи по рукопашному бою та виступи Слобідського козацького війська. Учасники заходу можуть взяти участь у практичних заняттях з польової медицини і навіть здійснити підйом на повітряній кулі.

У рамках відкриття фестивалю на території аеродрому «Коротич» також було презентовано проєкт вихованців Харківського спеціалізованого навчально-виховного комплексу для дітей з вадами слуху «Почути серцем».

«Наші вихованці розробили інтерактивну тактильну абетку, яка дозволяє нести культуру глухих у світ чуючих. Абетку створено в рамках проєкту ЮНІСЕФ. Наша мета – навчити тих, хто цього бажає, розуміти людей, які говорять мовою жестів», - розповіла директор НВК Олена Мірошник.

Це вже п’ята абетка, яку вихованці закладу розміщують у Харкові. Інтерактивні абетки вже є в педагогічному університеті, який готує фахівців для роботи з людьми з вадами слуху, в парку Фельдмана, в парку Горького та біля Обласного палацу дитячої та юнацької творчості.

Довідка. Іван Литвинов народився 7 березня 1975 року в м. Краматорську Донецької області. У 1995 році пішов на військову службу, після її закінчення залишився на посаді командира розвідувального зводу розвідувальної роти. Обіймав посаду старшого офіцера друкарської пропаганди військової частини А0628. У вересні 2014 року під час мобілізації був покликаний у лави Збройних сил України. Життя Івана Литвинова обірвалося під час оборони Донецького аеропорту 4 жовтня 2014 року. Похований на Харківщині, де мешкає його сім'я.

Василь Мельников народився 27 квітня 1977 року в місті Маріуполь. З дитинства займався парашутним спортом у Харківському аероклубі. Проходив термінову службу в лавах ЗСУ. У 2000 році в званні «молодший сержант» Василь Мельников підписав контракт і став служити радистом-парашутистом пошуково-рятувального зводу № 95 окремої аеромобільної бригади Житомирського гарнізону. Трагічно загинув 19 листопада 2002 року при виконанні службових завдань у тренувальному стрибку, рятуючи життя курсанта-парашутиста на аеродромі «Бородянка» Київської області. Похований Василь Мельников у Харкові на кладовищі №13. На його могилі написані слова з Біблії «Немає більше тієї любові, як та, коли хтось кладе душу свою за друзів своїх».

Більше фото