Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області відбулись заходи, присвячені 33-й річниці Чорнобильської трагедії

В області відбулись заходи, присвячені 33-й річниці Чорнобильської трагедії

Харківські чорнобильці, жителі міста та області, представники громадських організацій та органів влади взяли участь у покладанні квітів до пам'ятника жертвам Чорнобильської катастрофи в Молодіжному парку.

«У Харківській області понад 20 тисяч ліквідаторів аварії на ЧАЕС та людей, які постраждали від цієї аварії. Двічі на рік ми вшановуємо пам'ять тих людей, які загинули, але пам'ятати про чорнобильців потрібно кожен день, - сказала глава ХОДА Юлія Світлична. - Тому ми приділяємо велику увагу цій категорії людей. В області працює велика кількість регіональних програм, ми зміцнюємо матеріальну базу установ, які надають допомогу чорнобильцям, у тому числі диспансеру радіаційного захисту населення. Також ми в постійному контакті та співпраці з громадськими організаціями ліквідаторів аварії на ЧАЕС - для того, щоб приділяти першочергову увагу саме тим питанням, які для них є найбільш актуальними».

Говорячи про те, яка робота зараз проводиться в області для надання підтримки чорнобильцям, голова обласної організації «Союз Чорнобиль України», учасник ліквідації аварії на ЧАЕС Анатолій Вінник відзначив великий внесок керівництва ХОДА.

«Велика вдячність за ту роботу, яку проводить Харківська обласна державна адміністрація на чолі з Юлією Олександрівною Світличною. Незважаючи на свій молодий вік, вона - як рідна мати для нас, чорнобильців. Вона багато зробила щодо обласного диспансеру радіаційного захисту: близько 20 млн грн було вкладено в ремонт у минулому році та ще 10 млн - на постачання нового обладнання. І той диспансер, який був занедбаний, зараз виходить на дуже хороший рівень медичного забезпечення чорнобильців. Є й інші програми - у тому числі надання матеріальної допомоги на лікування тощо. Тому я зараз звертаюся до керівництва ХОДА та особисто Юлії Олександрівни зі словами подяки від всіх чорнобильців Харківської області».

Говорячи про аварію на ЧАЕС, Анатолій Вінник згадав події 25 і 26 квітня 1986 року.

«25 квітня ми проводжали наших колег пожежних з семінару, який проходив у Харкові. Він закінчився, і 26 квітня вранці їх прямо з поїзда й автобусів знімали та відвезли в чорнобильську зону. На жаль, багатьох з них не залишилося в живих, - розповів Анатолій Вінник. - Перших, хто пройшов Чорнобиль у кінці квітня та травні, вже десь 90% немає в живих. Харківських чорнобильців було понад 30 тисяч, зараз залишається трохи понад 20 тисяч. Так що цей день, звичайно ж, потрібно пам'ятати, і, звичайно ж, ми повинні вклонитися сьогодні тим, хто відійшов у інший світ».

Більше фото