Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківський авіазавод може отримати держзамовлення на виробництво літаків АН-74

Харківський авіазавод може отримати держзамовлення на виробництво літаків АН-74

Питання відновлення виробництва на Харківському державному авіаційному підприємстві обговорили в ході наради за участю голови ХОДА Юлії Світличної, Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та голови ДСНС України Миколи Чечоткіна.

Захід відбувся в ХОДА 22 січня. Відкриваючи його, Юлія Світлична підкреслила ключове значення, яке має розвиток промисловості не тільки для економіки, але й для обороноздатності країни.

«За останні 3 роки в Харківській області ми приділили велику увагу розвитку промислового комплексу. І є результат - плюс 14% промислового виробництва. Тільки за 2018-й плануємо отримати зростання машинобудування на 26%. У 2018 році було створено майже 7000 нових робочих місць, 2000 з яких - на промислових підприємствах», - навела дані Юлія Світлична.

Вона підкреслила, що для розвитку промисловості велике значення має державна підтримка - підтримка Президента України та Кабінету міністрів України - та держзамовлення. Зокрема, допомога держави дуже важлива для виведення з затяжної кризи Харківського державного авіаційного підприємства.

«Ми розраховуємо, що злагоджені дії всіх, хто залучений до завантаження Харківського авіазаводу виробництвом двох літаків для Національної гвардії України, дадуть результат. І ХАЗ, нарешті, запрацює», - сказала голова ХОДА.

Йдеться про можливість укладення контракту між Міністерством внутрішніх справ України та концерном «Укроборонпром» на придбання літаків для Національної гвардії України та Державної служби з надзвичайних ситуацій. У рамках контракту Харківський авіазавод може отримати замовлення на виробництво двох літаків АН-74, а надалі - взяти участь разом із заводом «Антонов» у виробництві 10 літаків АН-178.

«Думаю, в найближчі кілька тижнів вийдемо на підписання документів, що стосуються великого замовлення, яке Міністерство внутрішніх справ буде підписувати з «Укроборонпромом», - повідомив Арсен Аваков.

Він зазначив, що зараз міністерство вивчає питання та хоче переконатися в готовності підприємств виконати держзамовлення, після чого подробиці повідомлять Прем'єр-міністру України.

«Мова йде про обсяг контракту, який потрібно виконати в найближчі 5 років. Ми говоримо про один літак АН-32Б, який хочемо отримати вже цього року, 2 літаки АН-74 для потреб Національної гвардії з постачанням у 2020 - 2021 роках. І ми говоримо про нові машини АН-178, які будуть реально поставлятися з 2022 року. У рамках контракту ми зможемо отримати 10 таких літаків: 1 - для потреб Національної гвардії України та 9 - для Служби надзвичайних ситуацій. Обсяг цього контракту - приблизно 450 млн доларів», - повідомив Арсен Аваков.

У ході наради про плани виробництва літаків повідомив представник Державного концерну «Укроборонпром», а генеральний директор ХДАВП Сергій Задорожний розповів про поточний стан справ на авіаційному заводі.

«Хотів би висловити свою вдячність вам, Юліє Олександрівно та Арсене Борисовичу, за ту увагу, яку приділено Харківському авіазаводу. Ні для кого не секрет, в якому стані знаходиться підприємство, але я можу сказати, що за останні півроку підприємство збільшило свої обсяги виробництв в 1,6 раза. Активізовано цілу низку контрактів з відновлення льотної придатності раніше випущених нами машин. До нового року ми виконали 2 міжнародних контракти з обслуговування єгипетського та туркменського замовників. Для такого підприємства, як ХАЗ, такі обсяги виробництва незначні. Наша мета - відновити серійне виробництво літаків АН-74. Ті завдання, які поставить держава перед Харківським авіазаводом, будуть виконані», - запевнив Сергій Задорожний.

Більше фото