Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Сьогодні на Харківщині презентують фільм «Крихка свобода» про захоплення Луганської ОДА

Сьогодні на Харківщині презентують фільм «Крихка свобода» про захоплення Луганської ОДА

Частину стрічки знімали у приміщенні Харківської облдержадміністрації.

Документальну 35-хвилинну стрічку «Крихка свобода» створили кінематографісти об’єднання «Вавилон-13» та студії DocNoteFilms. Фільм розповідає про долі людей, які були ув'язнені у підвалі Луганської ОДА одразу ж після окупації регіону. Стрічку створено на основі документальних свідчень, зібраних правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

«Головна мета - зробити все для того, щоб такого більше не повторилося. Такі самі події декілька років тому могли бути і у Харківській області, якщо б ми тоді не вистояли і не звільнили будівлю ОДА. Я б радив всім подивитися цей фільм про страшні історії, як це було, і як все могло бути у нас, - сказав заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев. – Сьогодні і облдержадміністрація, і голова ХОДА Юлія Світлична роблять все для того, щоб у Харківському регіоні був мир і спокій. Звичайно, багато уваги приділяється патріотичному вихованню нашої молоді».

Режисер фільму Костянтин Кляцкін розповів, що у стрічці звернулися до теми цивільних людей, що були у полоні, адже саме на цю тематику практично немає жодного фільму.

«Стрічка - про бранців Луганської ОДА. Після того, як регіон був окупований, підвал будівлі став одним з місць наймасовішого утримання і катування цивільних людей. При цьому зверху на третьому поверсі засідав так званий уряд ЛНР», - сказав Костянтин Кляцкін.

Керівник Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко зазначив, що організація від початку конфлікту займається документуванням злочинів, які відбулися в ході війни. Проводяться опитування, документація свідчень, також надається правова допомога людям, за згодою – вся інформація передається до правоохоронних органів.

«Ми це робимо для того, щоб особи, які вчиняли тяжкі злочини, такі, які відбувалися в приміщенні Луганської ОДА, - катування, позасудові страти, сексуальне насильство, позбавлення людей майна, - понесли відповідальність. Також ми маємо на меті підтримати постраждалих людей, про них має знати суспільство. Також ми маємо на меті зберегти історичну пам’ять, щоб дійсно ці події більше не повторилися, щоб ми пам’ятали, наскільки крихкою є ця свобода. Ми раді, що на нашу пропозицію відгукнулися колеги - документалісти, і ми створили стрічку. Дякую Харківській ОДА за те, що посприяли створенню фільму, надали приміщення для зйомки. Це було дуже важливо з творчої точки зору».

Прем’єра фільму в Харкові: о 14:30 – «Планета Кіно» (зала 2), о 18:30 – хаб соціальної активності «Студія 42».