Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

«Мистецтво Слобожанщини» презентує виставку живопису, графіки та скульптури сучасних художників

«Мистецтво Слобожанщини» презентує виставку живопису, графіки та скульптури сучасних художників

Подивитися роботи можна з 29 листопада по 15 грудня.

Уже кілька років поспіль напередодні дня народження нашої землячки Зінаїди Серебрякової галерея «Мистецтво Слобожанщини» надає свої зали для демонстрації робіт учасників всеукраїнських художніх конкурсів, присвячених пам’яті визначної художниці. Цього року темою конкурсу та виставки було обрано «Портрет родини художника в інтерʼєрі».

Зінаїда Серебрякова (1884 – 1967) створила кілька десятків робіт, де зображені її рідні – матуся, чоловік, діти, брати, сестри. Іноді це сповнені глибокого психологізму портрети, частіше – картини та замальовки побутового характеру (серед найвідоміших –  «За сніданком», «На терасі у Харкові», «Картковий будиночок»).

«Іноді художниця зображувала й себе серед рідних – у дзеркалі, за написанням картини. Інтерʼєри тут – не умовний фон. Саме вони створюють атмосферу родинного затишку, налагодженого побуту (навіть у трагічному 1919 році, у голодному Харкові), ми відчуваємо надзвичайну гармонію стосунків у цій родині, любов, яка панує у тісному родинному колі», - розповідають у галереї.

В експозиції представлені також не тільки завершені роботи, але й етюди – замальовки побутових ситуацій, самодостатні, які художники й не збиралися використовувати для чогось більш поважного.

У галереї представлені графічні, мальовничі та скульптурні роботи, виконані в різних стилістичних манерах, у різні роки, з різними авторськими інтенціями, але об’єднані, в першу чергу, симпатією до зображуваних персонажів, що й не дивно, бо це рідні люди, й такі картини пишуться не «на замовлення».

Урочисте відкриття виставки живопису, графіки та скульптури сучасних художників за підсумками конкурсу ім. Зінаїди Серебрякової «Портрет родини художника в інтер`єрі» відбудеться 29 листопада о 17:00.

Під час її роботи відбудеться низка культурологічних заходів:

4 грудня о 17:00 – екскурсія виставкою живопису, графіки та скульптури сучасних художників за підсумками конкурсу ім. Зінаїди Серебрякової «Портрет родини художника в інтер`єрі» з куратором та авторами.

5 грудня о 16:00 – перегляд відеозапису фільму-балету «Ромео і Джульєтта» реж. Л. Арнштама та Л. Равровського  (на основі балету С. Прокоф’єва).

6 грудня о 17:00 – цикл лекцій з мистецтвознавства «Рєпін – невідомий художник». Лекція 13. Лектор – доктор мистецтвознавства Олександр Шило.

11 грудня о 17:00 – лекція з циклу «Eх libris Михайла Красикова про мистецтво». Тема: «Харків очима Зінаїди Серебрякової». 

12 грудня о 17:00 – цикл лекцій: «Мандрівка на Далекий Схід: культура, події, люди». Лекція 5. Лектор – доктор мистецтвознавства, професор С.Рибалко.

13 грудня о 17:00 – зустріч з психологом з циклу лекцій «Мистецтво жити». Тема: «Що ми знаємо і чого ми не знаємо про чоловіків. Мистецтво спілкування з ними». Частина 4. Лектор – Л.Северіна.