Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Департаменті соцзахисту населення ХОДА розповіли про новий порядок нарахування субсидій населенню

У Департаменті соцзахисту населення ХОДА розповіли про новий порядок нарахування субсидій населенню

Про зміни, затверджені Урядом, повідомив у ході брифінгу 24 жовтня директор департаменту Юрій Шпарага.

За його інформацією, одна зі змін стосується площі, яка враховується при нарахуванні субсидії.

«Якщо раніше громадянин, який мав загальну площу квартири 120 квадратних метрів і будинку 200 і більше квадратів, не мав права на субсидію, то сьогодні ця норма змінена. Загальна площа замінена на опалювану площу. Тобто, якщо громадянин має площу житла навіть тисячу квадратних метрів, але опалює лише 120 і менше, він має право звернутися за субсидією. Так само, як і громадянин, який проживає у приватному будинку, опалювана площа якого 200 і менше квадратних метрів», - зазначив Юрій Шпарага.

Окрім того, якщо в квартирі будь-якої площі проживає декілька сімей і опалювана площа на кожну родину складає 120 і менше квадратних метрів, сім’ї теж можуть скористатися правом на отримання субсидії.  

Ще одна зміна стосується громадян працездатного віку, які не працюють та не сплачують єдиний соціальний внесок (основний показник легальної зайнятості). Відтепер вони не мають права на отримання субсидії. За виключенням безробітних, які проживають у сільській місцевості, та громадян, які перебувають на обліку в центрах зайнятості.

«Також важливо відзначити, як зараз обраховується сукупний дохід. До сукупного доходу тепер не враховуються аліменти: ні для того, хто їх отримує, ні для того, хто їх сплачує. Раніше цієї норми не було», - зазначив Юрій Шпарага.

Також він зазначив, що раніше існувала норма стосовно того, що громадянам, яким не виплачували вчасно зарплатню, відмовляли в отриманні субсидії, адже не сплачувався ЄСВ. З новим порядком ситуація змінилася. Громадянин, який офіційно  працює та не сплачує ЄСВ з вини роботодавця, має право на отримання субсидії.

Крім того, право на отримання субсидії мають родини, в яких є громадяни працездатного віку, що онкохворі, алко- або наркозалежні. Діагноз потрібно підтверджувати довідкою з установи охорони здоров’я. 

Також право на субсидію мають деякі категорії громадян з понаднормовою площею житла.

«На 30% норма може бути збільшена для громадян, які отримують пенсію у зв'язку з втратою годувальника, пенсію за вислугою років, громадян, які отримують державну соціальну допомогу за інвалідністю та дітей з інвалідністю», - розповів Юрій Шпарага.

Усім громадянам, які автоматично отримали перерахування субсидії до жовтня цього року, не потрібно звертатися  до управлінь соціального захисту населення - субсидія  буде перерахована та призначена їм автоматично без додаткового звернення.  Хто ще не встиг оформити субсидію, можуть зробити це в будь-який час. 

Якщо громадянину призначена субсидія в автоматичному режимі, то навіть якщо в нього станом на 1 жовтня була заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, її не враховуватимуть при отриманні права на призначення субсидії. Громадянин має право реструктурувати чи в будь-який інший спосіб сплатити борги. Але тим громадянам, що мають заборгованість і звертаються за отриманням субсидії вперше, в отриманні субсидії буде відмовлено - до того часу, поки вони не сплатять борги. 

«Доповнено порядок отримання субсидій новою нормою. Так, якщо місцеві органи влади вважають, що певній родині потрібно призначити субсидію, але законодавством це не передбачено, вони можуть розглянути питання та призначити субсидію на власний розсуд через розгляд комісії, але ця субсидія буде оплачуватися за рахунок коштів місцевих бюджетів», - розповів Юрій Шпарага. 

Також він повідомив, що новими порядком врегульовано питання щодо громадян, які працюють за кордоном.  Якщо людина працює в іншій державі офіційно, сплачує ЄСВ та може підтвердити це документально, то в Україні їй також на загальних засадах може бути нарахована субсидія.