Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вдячний лідерам ЄС за позитивну оцінку досягнень України у здійсненні реформ. Президент

Вдячний лідерам ЄС за позитивну оцінку досягнень України у здійсненні реформ. Президент

Це Глава держави сказав під час прес-конференції за результатами 20-го Саміту Україна-Європейський Союз.

«Окрім розгляду наших досягнень, сьогодні ми також намагалися поглянути на майбутнє відносин між Україною та ЄС», - повідомив Петро Порошенко.

«Я вдячний, що сьогодні ми домовились про бачення подальшого поглиблення відносин з ЄС на основі галузевої інтеграції, повністю використовуючи потенціал Угоди про асоціацію. Це була моя ініціатива, представлена в Києві на останньому Саміті у липні», - додав Глава держави.

За його словами, Україна прагне активізувати зусилля з наближення свого законодавства до законодавства ЄС у галузях енергетики, цифрового ринку та шенгенського законодавства, а також поглиблювати митне співробітництво.

«Ми домовились розпочати практичну роботу на цьому шляху та досягти перших результатів до засідання Ради Асоціації в грудні. Я вірю, що це надасть додатковий політичний та економічний стимул, щоб зробити Україну та ЄС ближчими», - сказав Петро Порошенко.

Під час засідання особлива увага була приділена прогресу України в порядку денному реформ. «Я вдячний лідерам ЄС за об'єктивну та позитивну оцінку наших досягнень, що відбито також у нашій спільній заяві. Це правда, що протягом останніх чотирьох років Україна спромоглася здійснити більше реформ, ніж протягом усього періоду її незалежності», - зазначив Президент.

«Я запевнив наших європейських друзів, що ми не маємо наміру уповільнювати реформи. У цьому контексті я висловив подяку за всю підтримку, яку ЄС надає для здійснення реформ, стабілізації економіки та зростання», - підкреслив Петро Порошенко.

Він також привітав рішення ЄС про надання Україні четвертої програми макрофінансової допомоги в розмірі 1 млрд євро, «що сприятиме зміцненню макроекономічної стабільності нашої країни».

«Ми прагнемо прискорити процес укладання відповідного меморандуму про взаєморозуміння у вересні з метою отримання першого траншу вже цієї осені. У поєднанні з допомогою МВФ, а також новими можливостями зовнішнього інвестиційного плану ЄС та потенційного європейського плану для України ми створимо міцну основу для швидкого економічного зростання України», - наголосив Президент.

Він також нагадав, що сьогодні було підписано декілька угод про допомогу Україні з боку ЄС. Зокрема, фінансова угода з ЄІБ для підвищення безпеки дорожнього руху в Україні на суму 75 млн євро та три додаткових угоди з ЄІБ для поглиблення нашого співробітництва у підтримці малого та середнього бізнесу, розвитку аграрної сфери, муніципальної інфраструктури.

«Це демонстрація того, які практичні кроки ЄС робить для того, щоб підтримувати реформи у таких дуже важливих сферах: малий та середній бізнес, будівництво доріг, муніципальна інфраструктура, підтримка реформи децентралізації України», - констатував Глава держави.

Президент Європейської Ради Дональд Туск підкреслив, що Європейський Союз визнає той серйозний поступ, який Україна здійснила у впровадженні реформ. «Минулого року українська влада ініціювала низку реформ, зокрема, реформу пенсійної сфери та охорони здоров’я, які будуть складними у короткостроковій перспективі, але у довгостроковій перспективі зроблять Україну сильнішою. Ми вітаємо нещодавній закон «Про створення Вищого антикорупційного суду» та чекаємо на ухвалення поправок, які потрібні для роботи суду. Антикорупційні реформи мають залишатися пріоритетом порядку денного України», - сказав він.

Президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер також запевнив: «Чим більше реформ відбуватиметься в Україні, тим більшою буде допомога ЄС».