Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Сьогодні в Україні відзначають день судового експерта

Сьогодні в Україні відзначають день судового експерта

Рішення щодо відзначення професійного свята українських судмедекспертів на держрівні було прийнято в 2009 році - враховуючи велике значення судово-експертної діяльності в забезпеченні правосуддя.

Судова експертиза України має довгу історію. Перша установа судової експертизи в нашій країні з'явилася у 1913 році. На даний момент в Україні працюють близько 6 тисяч судових експертів, майже півтори тисячі з них - державні. 

Харківщина історично відіграє велику роль у системі судової експертизи. Саме в нашому місті працює одна з найстаріших державних судово-експертних установ України - Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса. Його було створено у 1923 році: з прийняттям у 1922 році Кримінально-процесуального кодексу України перед органами попереднього розслідування і судами повстало завдання повного та всебічного дослідження доказів за допомогою науково-технічних знань. Інститут було створено за клопотанням видатного судового медика та криміналіста Миколи Бокаріуса.

Крім того, у Харківському національному медичному університеті працює кафедра судової медицини, медичного правознавства ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса, яка готує фахівців для України та інших держав.

Кафедра судової медицини працює також у Харківській медичній академії післядипломної освіти.