Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Урожай у Харківській області почнуть збирати з 2 липня

Урожай у Харківській області почнуть збирати з 2 липня

Про терміни і особливості проведення жнив у 2018 році розповів під час брифінгу 27 червня перший заступник голови ХОДА Марк Беккер.

За його інформацією, загалом у регіоні планують зібрати ранні зернові і зернобобові культури на площі майже 737 тис. га. Пшеницю будуть збирати на площі понад 528 тис. га.

«Для Харківської області збиральна кампанія - дуже важливий етап. Регіон традиційно займає провідні позиції зі збирання зернових. У минулому році ми посіли друге місце. Ми отримали рекордний за всю історію Харківщини врожай озимої пшениці. У цьому році ми не плануємо отримати такий великий урожай, тому що були складні погодні умови. Але, тим не менш, ми знову плануємо залишатися в лідерах з прибирання пшениці», - сказав Марк Беккер.

Він підкреслив, що глава ХОДА Юлія Світлична дала доручення всім головам райдержадміністрацій провести збирання зернових у стислі терміни. До жнив у деяких районах планується взятися 2 липня, масово збір врожаю почнуть 7-10 липня. Раніше роботи стартують на південному сході регіону - в Лозівському, Близнюківському, Барвінківському, Сахновщинському районах, пізніше збирання зернових розпочнеться у північній частині області - у Вовчанському, Великобурлуцькому, Дергачівському районах. На поля виїде 3157 одиниць зернозбиральної техніки з навантаженням близько 230 га на одну одиницю техніки, що дозволить зібрати урожай протягом 10 - 12 днів (якщо сприятимуть погодні умови).

Планована врожайність пшениці - 36 - 40 центнерів з гектара. У минулому році цей показник був на рівні 47 центнера з гектара. У Харківській області повинні зібрати не менше 1,7- 1,9 млн тонн. У цілому по Україні до збирання вже взялися в 8 областях.

«У першу чергу вплинули погодні умови. Ми виробляли посів практично в суху землю. Найголовніші для нашого регіону причини - це відсутність продуктивної вологи в грунті, високі температури навесні. При цьому кожна фаза розвитку рослин супроводжувалася несприятливими погодними умовами. Це призвело до того, що фази за своїм тимчасовим проміжком скорочувалися. І, швидше за все, зерно не набере ту масу, яку повинно було набрати. Це вплинуло на розрідженість посівів. І, безумовно, призведе до зменшення врожайності. Тому наше головне завдання, яке було поставлене керівником області Юлією Світличною, - вийти на планові цифри, які ми розрахували по біологічній урожайності, по тенденції розвитку, по швидкості збирання та обліку зерна», - розповів Марк Беккер.

Крім того, головою ХОДА Юлією Світличною поставлена ​​чітка задача - мінімізувати втрати зерна при збиранні як механічні, так і біологічні.

«У нас досить серйозно оновився склад зернозбиральної техніки. На сьогодні імпортна техніка дозволяє працювати з мінімальними втратами зерна - 1,5 - 2%. Раніше ці втрати могли досягати 50%, - зазначив Марк Беккер. - Біологічні втрати пов'язані із затримкою по збиранню врожаю. Кожен день такий загрожує втратою врожаю 3-5%».

Крім пшениці, в регіоні належить зібрати близько 150 тисяч гектарів озимого та ярого ячменю (це за посівними площами трохи більше, ніж у минулому році) і близько 50 тисяч гектарів гороху.