Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Цього року реконструюємо дах, комунікації, вхідну групу й оранжерею в Шарівській садибі. Юлія Світлична

Цього року реконструюємо дах, комунікації, вхідну групу й оранжерею в Шарівській садибі. Юлія Світлична

Керівник області разом із міжнародними партнерами та громадськими активістами розповіла про спільні плани відновлення однієї з перлин Харківської області – палацово-паркового комплексу «Садиба» в селі Шарівка Богодухівського району.

«Знана архітектурна пам’ятка національного масштабу десятиріччями знаходилася в занедбаному стані. До неї завжди не доходила увага. Ми змінюємо це, - сказала Юлія Світлична під час прес-конференції в стінах Шарівського замку. – Ремонтні роботи будемо починати з цього року. На сесії обласної ради вже прийняли програму збереження архітектурної спадщини, яка дозволяє нам виділяти на ці цілі фінансування з обласного бюджету, а також залучати міжнародну допомогу».

Так, із обласного бюджету вже виділено кошти для розробки всієї необхідної документації (як проектної, так і тієї, що необхідна для збереження палацово-паркового комплексу та внесення його до Державного реєстру нерухомих пам’яток України). Також коштом обласного бюджету будуть проведені й першочергові відновлювальні роботи (ремонт покрівлі та інженерних мереж палацу). До відновлення комплексу в Шарівці також долучаться спонсори та громадські організації-партнери.

«Разом із компанією BASF та громадською організацією «Знайдено в Україні» ми вже знайшли фінансування для проведення першочергових робіт: окрім ремонту даху та комунікацій, це також реконструкція вхідної групи та відновлення оранжереї. Фінансування на це знайдено, плануємо завершити ці роботи в 2018 році. Також знаходимося в переговорах щодо залучення грантової або технічної допомоги та фінансування для того, щоб продовжити ці роботи в подальшому», - повідомила Юлія Світлична.

Керівник  продажу компанії BASF в Україні Андрій Касьян повідомив, що на реставрацію вхідної групи Шарівського палацу та оранжерейного комплексу компанія перераховуватиме 25 грн з кожного проданого літру інноваційного засобу захисту соняшника Архітект™.

«Наше щире переконання, що будь-яка компанія - українська або іноземна, яка працює на території України, повинна мати соціальні зобов'язання. Компанія BASF вирішила підтримувати культурну спадщину України», - відзначив Андрій Касьян.

Знайти спонсорів для реконструкції «Садиби» вдалося завдяки активістам проектів «12 вартових» та «Знайдено в Україні». Авторка проектів Лала Тарапакіна відзначила, що метою «12 вартових» є допомога у відновленні 12 українських замків, які руйнуються.

«Чому Шарівка? Це замок унікальної колаборації. Він був заснований українським козацьким сотником, і всі власники, які були після нього, продовжили цю справу. І Ольховські, які продовжили будувати садибу та розбили тут приголомшливий дендропарк, і Кенінг, який продовжив цю справу. Мені дуже хочеться, щоб цей проект по відновленню Шарівки став такою унікальною колаборацією бізнесу, влади та громадських ініціатив. Для нас це реальний початок справи», - сказала Лала Тарапакіна.

Від імені Президента України харківську ініціативу з відновлення перлини привітала представник Президента у Верховній Раді України Ірина Луценко.

«Для України дуже важливо підтримувати реалізацію культурних проектів, - відзначила Ірина Луценко. - Президентом України започатковано 60 реформ та програм, і одна з них стосується популяризації України як держави у світі. Завдяки Президенту започатковано закон про створення Культурного фонду України. Через нього буде фінансуватися підтримка культурної спадщини, створення документального та художнього кіно. Цей початок роботи важливий для України».

Більше фото