Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Розраховуємо, що рішення щодо миротворців на Донбасі буде прийнято найближчим часом. Президент

Розраховуємо, що рішення щодо миротворців на Донбасі буде прийнято найближчим часом. Президент

Петро Порошенко та Федеральний президент Федеративної Республіки Німеччина Франк-Вальтер Штайнмаєр детально обговорили ситуацію на Донбасі.

«Безумовно, ми велику частину нашого часу приділили ситуації на Донбасі. Є абсолютно неприйнятним, коли за останні декілька тижнів через абсолютно безвідповідальні дії російських військ і контрольованих ними бойовиків різко зросла інтенсивність обстрілів. І ми бачимо спроби наступальних операцій з боку бойовиків, яким надзвичайно ефективно дають відсіч Збройні сили України, кваліфікація, досвід і ефективність дій яких значно зросли», - наголосив Президент України під час спільної прес-конференції з Федеральним президентом Федеративної Республіки Німеччина.

Глава Української держави зазначив, що «Президент Штайнмаєр тримає руку на пульсі щодо деескалації ситуації на сході». «Я надзвичайно вдячний, що ми обговорили і деталі імплементації Мінських угод, у тому числі і як необхідну складову щодо безпекового компоненту Мінських угод, запровадження миротворчої місії за рішенням Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй», - додав він.

Президент України повідомив також, що за його дорученням Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зараз знаходиться в Нью-Йорку. «Сьогодні розпочинається засідання Ради безпеки ООН, яке присвячене Україні, пан Клімкін буде там робити доповідь. Ми дякуємо і Німеччині за участь. І дуже важливо буде почути і позицію російського представника. Безумовно, ми дуже твердо розраховуємо на те, що рішення щодо миротворців має бути прийнято найближчим часом»,  - наголосив Петро Порошенко.

Глава держави нагадав, що під час його візиту до німецького Аахена було досягнуто домовленості про спробу організувати якомога швидше зустріч у Нормандському форматі. «За моїм дорученням заступник Глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв 1 червня відвідає Берлін, де будуть проведені відповідні переговори про підготовку відповідної зустрічі. Для нас це надзвичайно важливо», - сказав він.

Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив сподівання на відновлення роботи Нормандського формату. «Те, що стосується ситуації на сході України, я сподіваюся все-таки, що після тих переговорів, які ми мали у Берліні, які ви провели з Федеральним канцлером, була розмова з Президентом Макроном у Аахені, як ви сказали. Я думаю, що всі ці переговори, і розмова канцлера в Сочі, що вони приведуть до того, що Нормандський процес одержить новий статус активності, і ми зможемо сказати, що формати Нормандського процесу знову будуть активовані», - зазначив він.

Федеральний президент Республіки Німеччина також зауважив, що на даний момент важливо уникнути подальшої ескалації і намагатися якомога більше робити пропозицій, висувати ідей і виконувати програму Мінських домовленостей і досягати подальшого успіху, прогресу.

«До таких міркувань належить також і ситуація з миротворчою місією – зараз ООН про це говорить. Я сподіваюся, що двосторонні переговори відбуваються також у Нормандському форматі. І ті переговори, які відбуваються у Нью-Йорку, зрештою приведуть до того, що і ця ідея буде успішною», - зазначив Франк-Вальтер Штайнмаєр.