Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Дергачівщині встановили понад 100 сучасних освітлювальних приладів у рамках проекту «Енергія світла»

На Дергачівщині встановили понад 100 сучасних освітлювальних приладів у рамках проекту «Енергія світла»

Про реалізацію обласної програми модернізації вуличного освітлення, ініційованої головою ХОДА Юлією Світличною, розповів начальник УПЕК ХОДА Андрій Парамонов у ході заходу з нагоди Міжнародного дня світла.

Акція «Простір світла. Моє місто» відбулася 16 травня в Харківському національному університеті міського господарства ім. О. М. Бекетова за підтримки ХОДА.

Під час її відкриття Андрій Парамонов розповів, що в рамках реалізації проекту «Енергія світла» до Міжнародного дня світла завершена реконструкція вуличного освітлення з використанням енергоефективного та енергоощадного світлодіодного обладнання в Дергачівському районі - в селищах Великі Проходи (вул. Іллінська, Набережна, Річна), Малі Проходи (вул. Радіонівська), Кочубеївка (вул . Скоробогатька) і в місті Дергачі (вул. 23 серпня).

«При реконструкції встановлено 106 світлодіодних світильників з гарантією 7 років і замінено 8 км самонесучих ізольованих проводів», - уточнив Андрій Парамонов.

«На цих вулицях ніколи раніше не горіли ліхтарі, люди вдячні керівнику області Юлії Світличній за цей важливий для сільських жителів проект», - зазначила заступник голови Дергачівської РДА Інна Гаплевська.

Андрій Парамонов також зазначив, що для проведення подальших робіт з освітлення в Дергачівському районі буде застосований комплексний підхід. Так, у ході будівництва дороги і спортивного майданчика в селі Руська Лозова буде реалізований проект з освітлення цих об'єктів.

На заходи щодо відзначення Міжнародного дня світла в університеті міського господарства були запрошені школярі з Дергачівського району та міста Харків.

Ректор ХНУМГ ім. О. М. Бекетова Володимир Бабаєв зазначив, що в ЗВО готують фахівців зі світлотехніки для всієї країни. Він також відзначив значущість для університету проекту з освітлення області.

«Як фахівець, можу сказати, що не тільки подавання електроенергії та освітлення вулиць є в цій програмі головним. Голова ХОДА поставила завдання перед відповідними службами, щоб якість освітлення була на найвищому рівні, і тому світильники проходять експертизу в нашому університеті», - зазначив Володимир Бабаєв.

Школярі мали можливість відвідати унікальні спеціалізовані лабораторії, аналогів яких в Україні не існує. Одна з найпопулярніших - лабораторія світлового дизайну. Тут відвідувачам показали майстерню для моделювання світлового середовища, експериментальну лабораторію, а також майстерню для практичного закріплення знань студентів кафедри світлотехніки джерел світла. Унікальність лабораторії полягає в тому, що в ній представлені всі наявні світильники: від перших ламп до самих сучасних світлодіодів.