Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Художній музей запрошує на виставку родини харківських художників

Художній музей запрошує на виставку родини харківських художників

Відкриття експозиції Олени, Анатолія та Антона Дербілових відбудеться 11 травня о 16:00 у виставковій залі музею (вул. Жон Мироносиць, 9).

Олена (графік, аквареліст і каліграф) та Анатолій (скульптор-монументаліст і майстер малої пластики) Дербілови, а також їх син Антон (майстер мініатюрної скульптури) в різні часи закінчили Харківський художньо-промисловий інститут. Твори всіх трьох художників виконані на високому професійному рівні, демонструють жанрове і стилістичне розмаїття. Ця виставка – творчий звіт більш ніж за 30-річний період їх активної діяльності в образотворчому мистецтві.

Олена Дербілова пише акварелі в стилі alla-prima, їх сюжети – пейзажі, квіти і портрети. Акварельну техніку з доповненням каліграфії художниця застосовує і в оформленні книжок. Демонструються також і окремі каліграфічні етюди на тексти улюблених поетів (О. Мандельштама, М. Цвєтаєвої, Ю. Левітанського). Художниця багато працює з мальованим шрифтом для створення рекламних написів (логотипів) для титульних заголовків у книгах і журналах.

Олена Дербілова організувала міжнародну виставку шрифтових робіт студентів ХДАДМ і членів Гільдії каліграфів Цинциннаті (США), яка проходила в залах ХХМ, після експонування всі твори були  подаровані музею.

Анатолій Дербілов працює в галузі монументальної скульптури і малої пластики. Його твори прикрашають міста України і ближнього закордоння. Свої роботи майстер створює в граніті і мармурі, у дереві, відливає в металі і пластмасі. Декілька творчих робіт скульптора присвячено видатним людям мистецтва (В. Мейєрхольду, М. Цвєтаєвій, Г. Тукаю). Узагальнювальний образ – «Пегас» (пластм./литво) – символ пам’яті загиблим поетам ХХ сторіччя.

Анатолій Дербілов брав участь у багатьох закордонних виставках, його твори придбані приватними колекціонерами, увійшли в музейні зібрання.

Антон Дербілов створює мініатюрну скульптуру – втілює образи видатних історичних персон, військових (армій всіх часів і народів), а також казкових в стилі «фентезі». Його творчості притаманна вірність природним формам, історична точність деталей в одязі, форменому чи народному. На замовлення організаторів київського проекту «Легендаріон» створена серія українських персонажів – Богдана Ступки в образі Тараса Бульби, Богдана Хмельницького, Івана Богуна, Сагайдачного, Івана Мазепи, Марусі Чурай, Отамана Сірка, Мольфарки. Виліплені в однотонному матеріалі пластики, ці фігурки та бюстики пізніше ллються в бронзі або модельній смолі, а потім колекціонери, за бажанням, розмальовують їх акриловими фарбами.

Мініатюрна скульптура Антона Дербілова багаторазово експонувалась на спеціалізованих виставках в Україні та закордонні. Ці тендітні і вишукані мініатюрні твори викликають захоплення та інтерес у колекціонерів всього світу. 

Виставка працюватиме щодня, крім вівторка, з 10:00 до 17:40.