Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Росія святкує День перемоги у мілітарному угарі, а ми разом з Європою вшановуємо пам’ять про загиблих. Президент

Росія святкує День перемоги у мілітарному угарі, а ми разом з Європою вшановуємо пам’ять про загиблих. Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що сьогодні «складено та підсумовано і зворотну ціну перемоги», яка спричинена не лише злодіяннями нацистів.

Він навів данні, які були оприлюднені спеціальною комісією при президенті Росії очолюваної колишнім фронтовиком, академіком і членом Політбюро ЦК КПРС Олександром Яковлєвим. «Майже мільйон радянських солдатів були розстріляні своїми. Точніше - 954 тисячі. І головним чином йдеться про ні в чому не винних людей», - навів данні цієї комісії Глава держави.

«Ні, це не цей президент її створив, який вчора заступив де-факто на свій п’ятий термін. Працювала ця комісія у дев’яностих роках, коли Росія ще цікавилася своєю справжньою, а не лубочно-пропагандистською історією. Коли ще там було дозволено шукати складні відповіді на складні питання», - сказав Петро Порошенко та закликав замислитися «наскільки ж по-різному ми бачимо і відзначаємо одну й ту саму дату».

«У них – цю війну виграв Сталін. У нас – цю війну виграв народ. Їм, як довели всі повоєнні десятиліття, перемога над Гітлером була потрібна для того, щоб підкорити інші країни. І «визволителі» або взагалі забули піти зі звільнених територій, або час від часу вдиралися туди на танках, - як в Угорщині в п’ятдесят шостому, як у Чехословаччині в шістдесят восьмому. А нам була потрібна лише власна свобода, власна незалежність, яку ми врешті-решт і отримали через 46 років після перемоги», - сказав Президент. Він додав, що «вони святкують у мілітарному угарі, агресивно наїжачившись на цілий світ, а ми відзначаємо ці дні разом з усією Європою».

«Ми кажемо: «Ніколи знову». Вони кажуть: «Можем повторить». І це не пуста риторика, а реальне брязкання зброєю, в тому числі і залякування країн Заходу ядерним ударом», - сказав Президент.      

Він акцентував увагу на тому, що «навіть «Безсмертний полк» Росія розглядає неначе справжній підрозділ сучасних збройних сил Росії».

«Його місія – участь у гібридній війні, яку Москва веде різними методами і не лише проти України, але й проти Європейського Союзу, Сполучених Штатів, інших країн. І власне кажучи проти всього світу», - додав він.

Президент наголосив що добре розуміє почутття українців, які хочуть вшанувати пам’ятать дідів і прадідів, які вибороли перемогу у Другій світовій. 

«Але мушу ще раз застерегти дорогих співвітчизників, тих, хто не до кінця розібрався в усіх нюансах лукавої московської політики. Ту частину, яка ще ведеться на російську пропаганду та її підспівувачів з п’ятоі колони різних політичних сил, які всередині країни, парламенту та за його межами. Вони думають не про вас і вашу гордість, вашу глибоку і вдячну синівську любов до ваших героїчних предків, а про свої геополітичні імперські агресивні цілі. Слід визнати, що кремлівські психологи вміють грати на природних емоціях людей. Я прошу вас, будьте обережні. І прошу не дайте себе використовувати».

Петро Порошенко підкреслив: «Ми, українці, тихо, мирно, по-християнському згадуємо своїх предків, учасників, ветеранів війни».

«Разом з усіма і я цими днями пом’яну діда Івана. Івана Порошенка, який пройшов всю війну і вже після капітуляції в Берліні був поранений під Прагою. Пом’яну діда Сергія по мамі, який вже був старий для того, щоб його забрали на війну, але відправив всіх своїх синів, маминих братів, які є учасниками війни», - сказав він. 

Петро Порошенко також повідомив, що сьогодні дирекція Музею Другої світової війни передала його родині унікальний документ, який вони знайшли в архіві. «Документ, який датований ще 1946 роком, копію конверта і довідку Старобільського військкомату Луганської області, яка була відправлена Мариновій бабусі Ані. Вона засвідчує, що дід моєї дружини Марини Микола Надєждін зник без вісті у березні сорок третього. Хоча відомостей про нього не було ще з березня сорок першого», - розповів він. Глава держави зазначив, що родина була зворушена отримавши цей документ і не втрачає надії якнайшвидше знайти місце поховання.

По завершені виступу Президент оголосив символічну «Першу хвилину миру», після чого був запалений меморіальний вогонь пам’яті.

Глава держави також поспілкувався з учасниками  пам’ятного заходу.