Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відзначили 100-річчя від дня народження Миколи Лисенка

На Харківщині відзначили 100-річчя від дня народження Миколи Лисенка

Дводенна всеукраїнська науково-практична конференція зібрала 80 представників музично-педагогічної громадськості з 22 міст 9 регіонів України.

Як зазначив начальник Управління культури і туризму ХОДА Олег Яцина, головна мета конференції «Творча та педагогічна діяльність М. Лисенка: надбання сучасного виконавського мистецтва України» - вшанувати пам’ять добре відомого в Україні корифея та методиста домрового мистецтва, талановитого виконавця, диригента, професора, кандидата мистецтвознавства, плідна діяльність якого проходила у Харківській та Київській консерваторіях.

«Знакова постать Миколи Лисенка – фундатора професійного виконавства на народних інструментах, з притаманним йому широким колом музичних уподобань -  сьогодні, як і багато років тому, продовжує об’єднувати навколо себе українських митців, - сказав Олег Яцина. - Нам, українцям, зараз, як ніколи, потрібно гуртуватися та розвивати культурний потенціал. З кожним роком Харківщина набуває все більшої ваги у мистецькому просторі, є одним з потужних культурних центрів України. Дякую всім, хто долучився до цієї події, і бажаю, щоб кожний з вас збагатив свої знання та досвід».

За два дні конференції було проведено низку заходів, серед яких - доповіді провідних фахівців мистецьких шкіл та вишів, круглі столи, обговорення, майстер-класи, презентація навчально-методичної літератури тощо. Також прозвучали музичні твори. Загалом на сцену Харківського музичного училища, де проходив захід, вийшло понад 150 музикантів різного віку, починаючи з 6-річних дітей і закінчуючи студентами мистецьких вишів та відомими в Україні і за її межами професійними виконавцями. 

Організатори масштабної культурологічної події продовжать роботу над реалізацією численних пропозицій та ініціатив, виказаних її учасниками, серед яких - марафон творчих заходів, присвячених 110-річчю української чотириструнної домри, заснування періодичного спеціалізованого видання «Струнні народні інструменти України», підготовка та видання методичних збірників з обробками різноманітних творів та їх перекладенням для народних інструментів, зробленими викладачами мистецьких шкіл України.