Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили питання забезпечення безперешкодного пересування для людей з інвалідністю

У ХОДА обговорили питання забезпечення безперешкодного пересування для людей з інвалідністю

Про це говорили під час засідання обласного комітету, яке відбулось 22 березня під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка.

Він відзначив важливість питання забезпечення доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

«Керівництво облдержадміністрації приділяє велику увагу соціалізації та адаптації цих груп населення. Нам важливо забезпечити гідні умови - щоб люди з інвалідністю не відчували обмеження своїх прав», - сказав Михайло Черняк.

Він також підкреслив, що наразі населенню потрібно змінювати культуру ставлення до людей з інвалідністю.

«Цього року передбачені значні обсяги фінансування для реконструкції та розвитку інфраструктурних об’єктів різного рівня за бюджетні кошти, тож треба посилити контроль за забезпеченням доступності соціальних, культурних та медичних об’єктів ще на етапі проектування», - зауважив заступник голови ХОДА.

Як зазначив заступник директора Департаменту містобудування та архітектури ХОДА Юрій Фурсов, наразі фахівці підрозділу готують та надають державні вимоги щодо забезпечення інтересів осіб з інвалідністю при розробці містобудівної документації. Наприклад, генеральні плани населених пунктів, детальні плани територій та плани зонування.

«Вони обов’язково включають заходи організації безперешкодної доступності для мало мобільних верств населення та осіб з обмеженими фізичними можливостями до будинків та об’єктів міської та районної інфраструктури», - підкреслив Юрій Фурсов.

Так, за його словами, департамент приділяє увагу стану забезпечення безбар’єрного доступу до будівель та приміщень органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, приміщень Пенсійного фонду та управлінь соціального захисту.

«Наразі в Харківській області 100% доступність забезпечена до будівель пенсійного фонду та підрозділів соціального захисту населення. Органи виконавчої влади та місцевого самоврядування є доступними на 92%», - сказав Юрій Фурсов.

Про забезпечення контролю за станом виконання вимог законодавства під час реконструкції, реставрації, капітального ремонту та будівництва об’єктів громадського та цивільного призначення розповіла завідувач сектору правової роботи Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області Вікторія Кінзбурська.

Також під час засідання говорили про дотримання вимог чинного законодавства щодо створення місць для паркування автотранспорту осіб з інвалідністю на спеціально обладнаних чи відведених майданчиках для паркування. Було підкреслено необхідність посилення відповідальності за паркування, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях призначених для осіб з інвалідністю.

«На сьогодні в департаменті на обліку знаходиться 6077 осіб з інвалідністю, які мають у користування спецтранспорт, виданий органами соціального захисту населення, та 253 особи, які користуються автомобілями, придбаними за власні кошти. Враховуючи це, всім головам місцевих комітетів доступності пропонуємо проаналізувати, чи достатньо вже існуючих спеціально обладнаних місць (яких в області близько 1,5 тис.) для паркування особами з інвалідністю транспортних засобів», - звернулася до присутніх заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Печура.