Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

37 жителів області отримали допомогу на відкриття бізнесу в рамках проекту «Рука допомоги»

37 жителів області отримали допомогу на відкриття бізнесу в рамках проекту «Рука допомоги»

Загалом, завдяки проекту, 480 малозабезпечених та внутрішньо переміщених осіб вже повернулися на ринок праці.

Підсумки реалізації проекту «Рука допомоги» на Харківщині у 2017 році підбили під час круглого столу 28 лютого.

Проект Міністерства соціальної політики України реалізується за підтримки Світового банку. Харківщину, поряд з Львівською та Полтавською областями, було обрано для пілотної реалізації проекту. Його втіленням на території регіону займався Департамент соціального захисту населення ХОДА разом з обласним центром зайнятості.

«Мета програми - повернути на ринок праці людей, які довгий час не працюють та живуть коштом матеріальної допомоги від держави», - зазначив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

За його даними, у 2017 році в Харківській області державну соціальну допомогу отримували 15 тисяч малозабезпечених сімей, з них понад 2 тисячі - сім’ї, в яких є працездатні, але не працюючі громадяни. Також в області на даний момент перебуває на обліку майже 122 тисячі внутрішньо переміщених осіб, з яких 46 тисяч - працездатного віку. Саме для таких категорій створено проект «Рука допомоги».

«На сьогодні заявки на участь у проекті подали 688 жителів області. З них 462 звернулися за допомогою у працевлаштуванні, 242 обрали участь в оплачуваних роботах, 147 виявили бажання стати підприємцями, - навів дані Юрій Шпарага. - Завдяки проекту 480 осіб вже повернулися на ринок праці. Нову роботу знайшли 293 особи, до оплачуваних робіт долучилися 150 громадян. Ще 37 учасників програми отримали позитивне рішення про надання поворотної фінансової допомоги для відкриття бізнесу, з них 29 вже отримали фінансування на загальну суму 1,7 млн грн».

Фінансова допомога у вигляді безвідсоткових мікрокредитів надається учасникам програми для закупівлі обладнання та матеріалів відповідно до бізнес-плану, затвердженого комісією при ХОДА. Кошти надаються у формі оплати рахунків. Напряму гроші учасники не отримують, що унеможливлює їх «проїдання».

У 2018 році дію програми буде продовжено. Окрім пілотних регіонів, до проекту приєднаються три об’єднані територіальні громади в Житомирській, Чернігівській та Донецькій областях.

Учасниками програми, окрім малозабезпечених безробітних громадян, відтепер зможуть стати представники місцевого бізнесу. Для них передбачена поворотна фінансова допомога за умови створення робочих місць для членів малозабезпечених сімей та переселенців.

У державному бюджеті на 2018 рік на реалізацію програми передбачено 20 млн грн.