Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА підбили підсумки роботи системи цивільного захисту населення за рік

У ХОДА підбили підсумки роботи системи цивільного захисту населення за рік

Це питання розглянули в ході засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Харківській області.

Під час засідання, яке пройшло під керівництвом першого заступника голови ХОДА Марка Беккера, підбили підсумки роботи територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Харківської області в 2017 році та розглянули основні завдання на 2018 рік.

Відкриваючи захід, Марк Беккер згадав про НС, яка сталася на 65-му військовому арсеналі у Балаклеї.

«Минулий рік для нас став випробуванням у зв’язку з надзвичайною ситуацією, яка склалася на території Балаклійщини. Але хочу відзначити, що – і це головне - ми виконали три загальні функції: максимально мінімізували кількість та наслідки НС, у найкоротший термін відновили безпечне життя в районі, до кінця провели всі ремонтні та будівельні роботи. Безумовно, ми показали, що вся гілка виконавчої влади може працювати злагоджено», - сказав Марк Беккер.  

Директор Департаменту цивільного захисту ХОДА Павло Пономаренко відзначив, що план заходів цивільного захисту на 2017 рік вдалося виконати практично в повному обсязі. В області вдалося зберегти та забезпечити функціонування 38 підрозділів місцевої пожежної охорони. У 2017 році на фінансування підрозділів місцевої пожежної охорони з різних бюджетів було виділено 6,2 мільйона гривень, що склало 102 % від запланованих.

За даними керівника департаменту, в 2017 році на території області сталося 15 надзвичайних ситуацій, з яких 8 - техногенного характеру та 7 - природного, у яких загинула 21 особа, з них 2 дитини. Минулого року підрозділи місцевої пожежної охорони виїжджали 327 разів на гасіння пожеж.

«Загалом рятівники Харківщини під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та гасіння пожеж врятували 584 особи та матеріальні цінності на загальну суму понад 1,7 млрд грн», - зауважив Павло Пономаренко.

Директор департаменту повідомив, що відповідно до «Регіональної цільової Програми розвитку цивільного захисту Харківської області на 2018 – 2020 роки» передбачено проведення модернізації територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення за кошти з обласного бюджету (на це спрямують понад 1 млн грн). Також заплановано приведення технічного стану міського запасного пункту управління керівника територіальної підсистеми цивільного захисту Харківської області у відповідність до встановлених вимог (за кошти обласного бюджету в сумі 2,6 млн грн).

Важливим завданням у 2018 році залишається організація та планування укриття населення у захисних спорудах цивільного захисту. Така робота тривала й у 2017-му.

У ході селектору Марк Беккер поставив завдання районним державним адміністраціям щодо вжиття заходів з відновлення працездатності автоматизованих систем централізованого оповіщення та захисних споруд цивільного захисту.

Враховуючи активне реформування системи самоврядування та створення ОТГ, Марк Беккер відзначив роль органів місцевого самоврядування, які в 2018 році також повинні виконувати всі функції, пов’язані з вирішенням питань безпеки населення та об’єктів, які знаходяться на їх територіях.