Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Історичну будівлю початку XIX століття планують передати в обласну власність

Історичну будівлю початку XIX століття планують передати в обласну власність

Питання передачі пам’ятки архітектури національного значення «Військове училище» в Чугуєві з державної власності у власність територіальних громад обговорили 1 лютого.

Засідання робочої групи пройшло під керівництвом заступника голови ХОДА Анатолія Бабічева та першого заступника голови облради Віктора Коваленка.

«Вирішуючи питання передачі цієї будівлі з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області, ми знаходимо ефективного власника, який може проводити роботу з поліпшення матеріальної бази цих приміщень та розвитку туристичної сфери в цілому», - зауважив Анатолій Бабічев.

Члени комісії розглянули першочергові кроки, які необхідно зробити в цьому напрямку, та встановили терміни реалізації плану заходів.

«Наше першочергове завдання - зберегти історичну спадщину та передати майно в обласну власність. Наразі готуємо низку кроків, серед яких - підготовка проекту рішення облради про надання згоди на прийняття об’єкту державної власності у комунальну та розробка пакету документів для їх розгляду в Кабінеті міністрів», - повідомив Віктор Коваленко. 

Начальник Управління культури та туризму ХОДА Олег Яцина розповів про ідею створення на базі будівель поселення військових штабів, про які йде мова, цілого культурного комплексу, цікавого для туристів. У цій само будівлі (м. Чугуїв, площа Соборна, 2) на одному з поверхів центрального корпусу розміщено КЗ «Художньо-меморіальний музей І.Ю. Рєпіна». Директор установи Світлана Бучаста розповіла, що деякі площі планувалися для передачі музею, але справа не була завершена через брак коштів та перебування будівлі в державній власності.

«Поки будівля в державній власності, ми не маємо можливості залучення спонсорських коштів та допомоги фондів. Ті площі, де планували розміщати фонди та експозиції музею, ми також не маємо права займати, а це актуальне питання, оскільки ми продовжуємо реконструкцію садиби Рєпіна. Сюди б міг переміститися наш історичний відділ», - зауважила директор музею.

Вона також підкреслила велике історичне значення будівлі. Саме в цьому юнкерському училищі навчалися майбутні військові офіцери УНР, включаючи командира оборони в бою під Крутами Аверкія Гончаренка.

«Для туристів буде цікаво відвідати оглядовий майданчик на башті. До речі, розглядається можливість відновлення унікального баштового годинника з механізмом бою та фігурками військових, одягнених у форму полків Чугуївського уїзду», - поділилася планами Світлана Бучаста.