Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ХПІ відкриє українсько-турецький науковий центр

ХПІ відкриє українсько-турецький науковий центр

Урочистий захід заплановано на 1 лютого, коли виш відвідає делегація Стамбульського технічного університету (İTÜ).

Так, у науково-технічній бібліотеці НТУ «ХПІ» (вул. Кирпичова, 2) об 11:00 відбудеться відкриття українсько-турецького науково-технологічного та дослідницького центру. Після цього буде підписаний договір про співпрацю між Стамбульським технічним університетом і НТУ «ХПІ». За підсумками події (об 11:30) запланована прес-конференція за участю ректорів двох вишів.

«Під час візиту відомий вчений у галузі метеорології, ректор турецького вишу професор Мехмет Караджа прочитає лекцію «Університет: Зміни. Перетворення. Майбутнє». Лекція розрахована на харківських студентів, викладачів, науковців і проводиться в рамках проекту НТУ «ХПІ» «Зустрічі з успішними людьми», - повідомили в університеті.

Також у рамках відкриття центру (12:00 - 13:00) відбудеться презентація та обговорення трьох найцікавіших науково-технічних проектів НТУ «ХПІ». Свої розробки представлять директор науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту «Блискавка» Сергій Буряковський, професор кафедри загальної та неорганічної хімії Марина Ведь, завідувач кафедри автомобіле- і тракторобудування Вадим Самородов.

2 лютого о 10:00 в українсько-турецькому науково-технологічному і дослідному центрі (науково-технічна бібліотека НТУ «ХПІ») відбудеться зустріч наукової громадськості України. Запрошені представники Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського, Харківського національного університету радіоелектроніки, Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, інститутів академії НАН України, Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації, інші.

Довідка. Стамбульський технічний університет надає 39 спеціальностей на 13 факультетах, а також 39 аспірантських і докторських програм. Крім цього, тут налічується 360 лабораторій і 13 дослідницьких центрів. 23 спеціальності мають акредитацію в США, що дозволяє студентам брати участь у програмах обміну та отримувати подвійні дипломи. Університет здійснює навчання за такими напрямками: механіка, електротехніка, електроніка, хімія, металургія, комп'ютери, інформатика, кораблебудування, аеронавтика, а також менеджмент, архітектура, мистецтво, дизайн, музика. У Стамбульському університеті успішно функціонує технопарк з грошовим обігом в 1 млрд доларів, де працюють понад 200 фірм. Третина випускників університету залучені до наукових досліджень, які проводяться у цих компаніях.