Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Історичному музеї представили виставку, присвячену сторіччю Української революції

В Історичному музеї представили виставку, присвячену сторіччю Української революції

На 21 стенді, підготовленому Інститутом національної пам’яті, розміщено інформацію про події 1917-1921 років в Україні.

В Історичному музеї експозиція працюватиме протягом тижня, після чого її демонструватимуть у харківських вишах.

«22 січня - особливий день в історії нашої держави. Саме 100 років тому було проголошено IV Універсал Української Народної Республіки, який ознаменував незалежність України. Наступного року в цей день ми святкуватимемо 100 років Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, - підкреслив під час відкриття виставки заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев. - На жаль, тоді українцям не вдалося втримати незалежність, але ті історичні події стали фундаментом майбутнього державотворення».

Анатолій Бабічев відзначив, що в цей день відбувається низка заходів державного рівня. Зокрема, в Музеї історії міста Київ Президент України Петро Порошенко відкрив виставку «Українське коло: до сторіччя визвольних змагань 1917-1921 років», де представлений унікальний експонат – кліше Державної скарбниці для виготовлення купюри номіналом 50 карбованців часів УНР з фондів Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова.

З виставкою Українського інституту національної пам’яті «100 років боротьби. Українська революція. 1917-1921» відвідувачів музею ознайомила завідувач відділу «Перший відділ науково-експозиційної роботи» Валентина Казус. Під час оглядової екскурсії присутнім розповіли про основні віхи українських визвольних змагань, починаючи від створення УНР й до передачі у 1992 році Урядом УНР в екзилі державних регалій Президенту України Леоніду Кравчуку.

«Цією виставкою ми віддаємо шану тим, хто зі зброєю в руках і ненасильницькими методами захищав нашу незалежну Україну протягом 100 років. До речі, з 1954 по 1961 рік Віце-президентом УНР у екзилі був харків’янин, генерал-полковник в еміграції Олександр Удовиченко», - розповіла Валентина Казус.

Багато уваги на виставці приділено політичним лідерам УНР – Михайлу Грушевському, Володимиру Винниченку, Симону Петлюрі, Павлу Скоропадському, Євгену Петрушевичу та одному з перших державних діячів УНР у Харківській області Сергію Тимошенку, який до того ж був одним з творців українського архітектурного модерну.

Окремий стенд висвітлює діяльність Уряду УНР в екзилі (вигнанні) та передачу останнім Президентом УНР в екзилі Миколою Плав'юком грамоти Державного центру УНР Президентові України Леоніду Кравчуку (що означало визнання Української незалежної держави, проголошеної 24 серпня 1991 року, правонаступницею УНР).

Побачити виставку в Історичному музеї можна протягом найближчого тижня (з 9:00 до 17:00 – в усі дні тижня, крім понеділка).