Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Обласний центр здоров'я дав рекомендації щодо водохресного купання

Обласний центр здоров'я дав рекомендації щодо водохресного купання

Щоб воно стало дійсно оздоровчим, необхідно дотримуватися кількох простих правил.

«Купання є великим стресом для організму в цілому, якщо до цього не було систематичного загартовування, постійної практики моржування. І тому вельми вірогідна небезпека сильно нашкодити своєму здоров'ю, - зазначають фахівці. - Для подібних процедур є низка протипоказань: хвороби серцево-судинної системи, гіпертонія, порушення кровообігу, різні запальні процеси в організмі, інфекційні хвороби, захворювання дихальних шляхів і бронхів».

Наслідками такого купання є викид адреналіну, спазм судин і підвищення артеріального тиску, що може спричинити гіпертонічну кризу навіть у молодих і відносно здорових людей. Категорично не рекомендується піддавати такому стресу дітей, тим більше не підготовлених систематичним загартовуванням, попереджають у Харківському обласному центрі здоров'я.

Варто прислухатися до таких порад медиків.

1. Не вживайте спиртне у цей день. Прийом алкогольних напоїв порушує природну терморегуляцію організму з усіма наслідками. Адже спиртні напої заважають людині адекватно оцінити свій стан, і це може призвести до переохолодження.

2. Перед зануренням в ополонку необхідно розігріти тіло, перед купанням можна зробити пробіжку, надівши мінімум одягу, зробити розминку.

3. Підходити до ополонки треба в зручному, неслизькому взутті, яке легко знімається, щоб уникнути надмірного переохолодження ніг.

4. Перш ніж увійти у воду, треба змочити обличчя, руки, ноги, груди, живіт і спину і тільки потім зануритися по шию, після чого посилено плисти брасом.

5. Не варто поринати з головою або пірнати, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку.

6. Контакт з низькою температурою повинен бути вкрай мінімальним, у межах 20-30 секунд, не більше, щоб не допустити серйозного переохолодження організму.

7. Ретельно обирайте місце для купання. Потурбуйтеся, щоб на місці купання були медики і рятувальники. Це дозволить вам відчувати себе більш впевнено і зробить купання набагато безпечнішим.