Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична та Ірина Луценко відкрили перший Центр розвитку для дітей у складі харківського вишу

Юлія Світлична та Ірина Луценко відкрили перший Центр розвитку для дітей у складі харківського вишу

Тепер студенти та викладачі Харківського національного університету міського господарства матимуть змогу на час роботи та навчання залишати своїх дітей поряд.

«Це перша кімната у вищому навчальному закладі, де студенти та викладачі зможуть залишати своїх дітей, щоб самим долучатися до роботи та занять, - пояснила голова ХОДА Юлія Світлична. - Матусі зможуть без перешкод займатися своєю справою. Надзвичайно важливо, коли у всіх є рівні можливості. Це наше майбутнє. І відкриття цього Центру є гарним продовженням напрацювань Першого міжнародного гендерного форуму в Харкові. Сподіваюся, що це перша, але не остання така кімната, яка буде надавати освітні послуги для дітей».

Керівник області відзначила, що Центр було створено в співпраці з ЮНІСЕФ та подякувала за підтримку міжнародним партнерам. «Наша співпраця продовжуватиметься й наступного року. І ми будемо запроваджувати не тільки стандартні проекти», - сказала Юлія Світлична.

Народний депутат України, представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко наголосила, що відкриття подібних центрів саме в складі вишів є дуже важливим для сприйняття молоддю питань гендерної рівності.

«Це одразу формує відношення, коли створюється нова сім’я. Мама не тільки миє раму й посуд, а тато – летить у космос. Але обов’язково мають бути однакові можливості. Дівчина, яка вступає до вишу, не має просто сидіти вдома для того, щоб виховати дітей, а потім, можливо, вчитися. Дуже добре, коли це робиться вчасно - у свій вік», - сказала Ірина Луценко.

Центр для дітей у ХНУМГ ім. Бекетова відкрили в рамках програми «Університет, що формує простір турботи». Він забезпечить тимчасове перебування дітей на час відвідування їх батьками занять або консультацій (для студентів) та на час перебування на робочому місці (для співробітників). Про дітей будуть піклуватися досвідчені психологи, соціальні педагоги, а також волонтери-аніматори. Центр розмістився на близько 100 квадратних метрах. Комплекс приміщень обладнаний сучасними та безпечними меблями з екологічних матеріалів, які надано ЮНІСЕФ за підтримки Уряду Німеччини.

«Для нас були важливі три фактори: безпека, екологічність та функціональність, - відзначила координаторка проектів Гендерного центру ХНУМГ ім. Бекетова Галина Фесенко. – Центр поділений на декілька просторів: кімната, де можуть перебувати діти для тихого дозвілля (читання, можливо, сну), кімната для активних ігор, для перебування з немовлятами, санітарно-технічна зона. Для дітей будемо проводити різноманітні види навчання: курси, творчі майстер-класи, мовні заняття».

Головна «цільова аудиторія» Центру – діти дошкільного віку (від 3 до 7), немовлята можуть перебувати тут разом із батьками, а школярі – виконувати домашні завдання в спеціально обладнаному приміщенні.

Дизайн-проект Центру розробили студенти факультету архітектури, образотворчого мистецтва та дизайну вишу - переможці ІХ Регіонального конкурсу молодих вчених «Гендерна політика очима української молоді: слобожанський вимір» (2015 р.).

Більше фото