Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області вшанували пам’ять жертв Великого терору 1937-1938 років

У Харківській області вшанували пам’ять жертв Великого терору 1937-1938 років

У покладанні квітів на Меморіалі жертвам тоталітаризму в П’ятихатках взяли участь перший заступник голови ХОДА Марк Беккер та заступник керівника області Михайло Черняк.

Разом із керівництвом області пам’ять людей, що стали жертвами масових політичних репресій, вшанувало духівництво, учасники АТО та представники громадськості, в тому числі голова Харківської обласної ради борців антифашистського опору, колишніх в'язнів фашистських концтаборів Ігор Малицький.

У 2017 році відзначаються 80-ті роковини початку Великого терору – масштабної кампанії репресій, яку було розгорнуто в 1937-1938 роках з ініціативи керівництва СРСР і особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних та потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти. Одними з перших жертв терору в нашій країні стали письменники та діячі мистецтва, які згодом увійшли в українську історію як представники «розстріляного відродження». Серед них – ті, що жили в печально звісному харківському будинку «Слово». Так, рівно 80 років тому – 3 листопада 1937 року - в урочищі Сандармох у Карелії було розстріляно 265 політичних в’язнів, серед них - Микола Куліш, Лесь Курбас, Валер’ян Підмогильний…

Меморіал жертвам тоталітаризму в Харкові створено на місці масових розстрілів та поховань жертв Великого терору. Тут встановлено стели з іменами розстріляних НКВС у 1938-1940 роках українців і польських офіцерів.