Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Остаточно перемога буде, коли ми повернемо Крим. Президент привітав зі звільненням Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова

Остаточно перемога буде, коли ми повернемо Крим. Президент привітав зі звільненням Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова

Петро Порошенко телефоном поговорив зі звільненими українськими і кримськотатарськими громадськими діячами – політв'язнем Ахтемом Чийгозом та заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеровим, які нині перебувають у Туреччині.

«Сьогодні мільйони українців, які боролися, молилися за ваше звільнення, для них це надзвичайно щасливий день»,- сказав Президент.

«Це не лише для ваших родин, для близьких людей, не лише для Президента, не лише для кримських татар, а й вся Україна сьогодні святкує (цей день – ред.) як велике свято», - зазначив Петро Порошенко.

«Я вважаю, що сьогодні ви подарували надію не лише тим, хто боровся за ваше звільнення, а всім кримським татарам – що правда все одно переможе, і що ми все одно повернемо Крим. І що Україна відновиться, і що ми точно будемо разом», - підкреслив Президент.

Глава держави додав: «Я вас не вітаю зі свободою, бо свобода буде тоді, коли ми з вами будемо разом з нашими кримськими татарами в Криму. Ось це буде справжня свобода. А зараз це надзвичайно важливий, але проміжний етап нашої боротьби».

«Дорогий пане Ахтеме, я дуже радий вас чути і я щасливий разом з усім українським народом, що ми маємо можливість, нарешті, вітати вас зі звільненням. І, звичайно, що це ще не остаточне свято, бо остаточне свято у нас буде тоді, коли ми звільнимо Крим. І весь кримськотатарський народ, і усі мешканці Криму зможуть опинитися, нарешті, на волі, в Україні», - звернувся Петро Порошенко до Ахтема Чийгоза.

«Я дуже щасливий, що моя домовленість з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом (реалізувалась – ред.). Ми тоді не могли оприлюднювати цю домовленість. Але я поінформував і Мустафу Агу, і наших партнерів про те, що ми найближчими днями на це чекаємо (звільнення Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова – ред.). І на щастя це відбулося», - зазначив він.

Президент підкреслив, що доручив Послу України у Туреччині забезпечити всі необхідні процедури, і вже найближчим часом на Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова чекають у Києві.

«Я пишаюся вами, бо ви справжні українські патріоти. Ви справжні сини України і сини кримськотатарського народу. Ви продемонстрували силу духу, і я це вітаю, бо ви - справжні герої», - сказав Глава держави.

Президент поцікавився станом здоров’я Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова і зазначив, що в Києві вони зможуть пройти повне медичне обстеження та лікування.

Ахтем Чийгоз подякував Президенту за зусилля, докладені для їх з Ільмі Умеровим звільнення. «Знаходячись у в’язниці, я їм в обличчя говорив: мій Президент - Порошенко. Я вам кажу це щиро, тому що ви гідні цих слів», - зазначив Ахтем Чийгоз. Він також зауважив, що сподівався одразу ж після звільнення приїхати в Україну і з нетерпінням чекає на цей момент: «Я припускав, що спочатку, як годиться, поїду до свого Президента, а потім поїду в турне. Але так сталось. Я взагалі думав, що мене везуть до Сибіру».

Ахтем Чийгоз також висловив сподівання на зустріч з Главою держави у Києві, коли вони з Ільмі Умеровим повернуться в Україну. «Я хочу вам багато розказати. Ви навіть не уявляєте, коли в тюрмі кричали: «Слава Україні!», - зауважив він, додавши, що хоче детально поінформувати Президента про події в Криму. «Моя свобода – це не є ціна окупації Криму», - підкреслив він та додав, що не знав про те, що його звільнять.

Президент подякував за такі слова Ахтему Чийгозу: «Ви собі уявити не можете, який сьогодні щасливий день не лише для мене, як людини, яка вас та Ільмі знає вже багато років і шанує. Але та поведінка, яку ви продемонстрували в цих важких умовах – я пишаюсь вашою не просто мужністю, не просто патріотизмом, а політичною мудрістю. Ви продемонстрували як тримаються українці і як тримаються кримські татари».

Глава держави наголосив, що він і вся його команда чекає на їх повернення до Києва. «Для мене буде великою приємністю бачити вас і Ільмі»,  - сказав Петро Порошенко.

Ільмі Умеров подякував Главі держави та наголосив: «Найголовніша наша задача – це відновити кордони України».