Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Кількість заяв, які абітурієнти зможуть подавати до вишів, скоротили до семи

Кількість заяв, які абітурієнти зможуть подавати до вишів, скоротили до семи

Про особливості проведення ЗНО та вступної кампанії 2018 року розповів під час прес-конференції заступник голови - керівник апарату ХОДА Анатолій Бабічев.

«Новий закон про освіту вже набув чинності, і сьогодні ми працюємо над його реалізацією. Головне завдання - забезпечити якість та рівний доступ до освіти, - зауважив заступник голови ХОДА. - Два останні роки Харківська область займає лідируючі позиції у рейтингу Кабінету міністрів за показниками якості та доступності освіти. Ми не збираємося зупинятися, будемо й надалі працювати над розвитком освітньої галузі».

Реєстрація учасників зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року розпочнеться з 6 лютого, основна сесія - з 22 травня.

Перелік предметів, з яких можна складати тести, скорочено - на російську мову.

«Для проходження тестів з російської мови по всій країні останніми роками реєструється декілька сотень чоловік. При цьому жоден виш не виставляє цей предмет як конкурсний, тож проведення тестування позбавлене сенсу», - пояснив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості знань Олександр Сидоренко.

Планується, що у ЗНО з української мови та літератури візьмуть участь 23 тис. осіб (проти 17 тис. у 2017 році). До випускників шкіл вперше приєднаються студенти професійно-технічних закладів освіти, які складатимуть державну підсумкову атестацію у формі ЗНО.

До проведення тестів планується долучити біля 5 тис. педагогів, близько 200 співробітників поліції та 200 медпрацівників.

Серед особливостей проведення ЗНО у 2018 році - тести двох рівнів складності з іноземних мов.

«Випускники спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням іноземних мов складатимуть тести рівня В2, всі інші - В1. Крім того, буде запроваджено новий формат завдань з аудіюванням»,- розповів Олександр Сидоренко.

За інформацією ректора ХНУ ім. В. Н. Каразіна Віля Бакірова, при вступній кампанії буде скорочено кількість заяв, які може подавати абітурієнт, - з 9 до 7. При цьому кількість навчальних закладів не обмежується.

За деякими спеціальностями - журналістика, деякі напрямки дизайну, музичне, художнє та фізичне виховання на педагогічних спеціальностях - вводиться творчий залік.

Крім того, стандартизовано перелік предметів, за якими виші прийматимуть абітурієнтів.

«У цьому році виші самі встановлювали перелік предметів, крім української мови та літератури. Тепер буде два стандартні предмети, третій подається у вигляді альтернативи - наприклад, або фізика, або математика», - розповів Віль Бакіров.

Зараз виші ще вивчають нові вимоги та розробляють власні правила прийому.