Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Понад 40 дітей Харківської області отримали слухові апарати

Понад 40 дітей Харківської області отримали слухові апарати

Необхідну медичну техніку для дітей з вадами слуху закупили вперше за останні п'ять років. На ці цілі виділили 183 тис. грн з обласного бюджету.

18 жовтня заступник голови ХОДА Михайло Черняк передав сертифікат на 41 слуховий апарат керівництву 1-ї обласної дитячої клінічної лікарні, на базі якої проходять лікування діти з порушеннями слуху.

«Сфера охорони здоров'я, безумовно, є пріоритетною для обласної адміністрації, особливо, коли мова йде про дітей. Сьогодні, завдяки бюджетній децентралізації, на місцях є достатньо коштів, які ми можемо спрямовувати на розвиток, у тому числі цієї галузі, - зазначив Михайло Черняк, спілкуючись з пацієнтами та колективом лікарні. - У цьому році за ініціативи очільника області Юлії Світличної для обласної дитячої лікарні закуплено нове обладнання. Крім того, в рамках обласної програми «Здоров'я Слобожанщини» ми закупили слухові апарати для дітей, які їх потребують».

За даними Михайла Черняка, в області офіційно зареєстровано 518 дітей з порушеннями слуху, з них 347 мають інвалідність. Цього року документи на отримання слухових апаратів оформили 96 осіб.

«Ми змогли забезпечити апаратами майже половину дітей, що стоять у черзі. Можливо, зможемо виділити додаткові кошти на придбання техніки ще до кінця 2017 року. Якщо ні - обов'язково будемо закладати їх у бюджет наступного року, щоб повністю забезпечити дітей слухопротезуванням, - розповів заступник голови ХОДА. - Питання знаходиться на особистому контролі Юлії Світличної. Для нас це найважливіше - дати дітям можливість жити повноцінним життям».

Михайло Черняк також зазначив, що слухопротезування - важлива складова інклюзивного підходу, який впроваджується в багатьох сферах життя країни.

«Перш за все, це стосується освіти. Ми працюємо над тим, щоб створити в школах Харківської області умови для дітей з особливими потребами. Слухові апарати дозволять слабочуючим дітям вчитися в загальноосвітніх школах нарівні з їхніми однолітками», - підкреслив заступник керівника області.

Слухові апарати для маленьких пацієнтів налагодили відразу ж після передавання техніки. Лікар-дефектолог підібрав індивідуальні налаштування для кожної дитини.

«Ми вдячні Харківській обласній адміністрації за те, що наші пацієнти отримали апарати, які значно поліпшать якість їхнього життя. Тепер вони зможуть чути і радіти звукам навколишнього світу», - зазначила головний лікар лікарні Оксана Піонтковська.