Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Наші воїни зробили Україну незламною та гордою. Президент

Наші воїни зробили Україну незламною та гордою. Президент

Петро Порошенко взяв участь в урочистому складанні клятви ліцеїста вихованцями Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

Глава держави привітав всіх зі святом Дня захисника України, Покрови Пресвятої Богородиці та Дня українського козацтва.

«Коли я дивлюся в очі наших воїнів – на фронті, на параді, на полігоні, на «Іграх нескорених», - відчуваю, як ми щодня стаємо сильнішими. Ці люди зробили Україну незламною та гордою. Їхній досвід та бойовий дух викликають вдячність співвітчизників, захоплення союзників і страх у ворогів», - наголосив Глава держави.

Президент нагадав, що три роки тому, коли Росія вже анексувала Крим, окупувала частину Донбасу і вела різнопланову гібридну війну проти України, в українському календарі залишалося свято з військово-історичного календаря країни-агресора. Тому Глава держави підписав указ про святкування 14 жовтня Дня захисника України, а згодом Верховна Рада зробила нове свято ще й вихідним.

«Свято сьогодні не лише історичне. Воно – особливо злободенне, як жодне інше. Воно безпосередньо пов’язане із сучасними героями: воїнами, добровольцями, волонтерами, медиками, працівниками оборонних підприємств», - зазначив Петро Порошенко.

За його словами, саме в цей день, 14 жовтня, традиційним стає і ритуал урочистого складання присяги ліцеїстами. Серед курсантів ліцею імені Богуна - 147 дітей учасників бойових дій. Сьогодні клятву ліцеїста зачитав Данило Маковей, який продовжує військову династію Маковеїв, син героя, воїна-десантника. Президент розповів, що батько ліцеїста Сергій в липні 2014 року загинув на Савур-могилі, а минулого року Данило втратив і маму Олену. Дядько юнака, Вадим Ляшенко, який нині ним опікується, теж учасник бойових дій: молодший сержант, нагороджений відзнакою «За зразкову службу». «Данило мріє вступити до Військової академії в Одесі і служити в 25-й повітряно-десантній бригаді, де проходив службу його батько. Вам, Даниле, як і всім ліцеїстам, бажаю успішної служби і довгого, щасливого життя. Хай над вами як над захисниками Вітчизни завжди простирається Покров Богородиці, який боронитиме вас від ворожої кулі», - зазначив Президент.

За його словами, сьогодні сотні командирів-випускників ліцею, озброєнні глибокими знаннями новітніх підходів до ведення збройної боротьби, демонструють високий рівень професіоналізму, навичок та майстерності.

Президент зауважив, що сьогодні ліцеїсти долучаються до цього лицарського ордену українських воїнів. Глава держави зазначив, що юнаки обрали для себе нелегкий шлях людини в погонах, шлях захисника України: військового, прикордонника, розвідника, і попереду в них – роки виснажливого вишколу. Він наголосив, що держава не пошкодує зусиль, щоб якнайкраще підготувати ліцеїстів до захисту Вітчизни, адже саме їм будувати і боронити незалежну державу 21-го століття.

«Наполеон, кажуть, стверджував, що у ранці кожного солдата лежить маршальський жезл. Нема жодного сумніву, що серед цих не за віком змужнілих підлітків стоять майбутні офіцери і генерали, посли та міністри. Можливо, майбутній Президент. І можливо, навіть, - генеральний секретар НАТО, бо Україна обов’язково стане членом Альянсу», - підкреслив Президент. Він побажав ліцеїстам бути гідними військової звитяги всіх, хто в різні часи боронив Вітчизну.

Глава держави також підкреслив, що пам’ять про українських загиблих героїв назавжди залишиться у серці кожного з нас. «Їхній подвиг ми не забудемо», - зазначив Президент. Присутні вшанували хвилиною мовчання всіх полеглих героїв.