Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Пархомівському музеї можна побачити десятки старовинних садиб України

У Пархомівському музеї можна побачити десятки старовинних садиб України

30 вересня будівлю, де розташований музей, буде офіційно повернуто у власність громади.

Зараз відвідувачі музею в Пархомівці можуть побачити дуже символічну експозицію - «Історії старовинних садиб», в якій представлено світлини замків з різних областей України, що відомі своєю цікавою історією та пов’язані з життям і творчістю видатних закордонних митців, композиторів і письменників.

Автор фотовиставки - кандидат історичних наук, культуролог, публіцист Олена Жукова, яка близько 20 років займається вивченням архітектурної спадщини нашої країни. 

В експозиції представлено палаци доби ренесансу, аристократичні та палаци, які побудовано в стилі класицизму або замковому стилі. Зокрема, тут можна побачити фото садиб Харківської області, серед яких садиба Донець-Захаржевських-Задонських у Великому Бурлуку, Куликовських - у селі Ракітне, Шидловських - у Старому Мерчику. Також у Пархомівці можна побачити фото садиб, що розташовані в західних областях України. 

«За кожною будівлею стоїть своя історія і особистості. Найбільше представлено садиби Потоцьких - українсько-польського роду, який володів численними землями в Україні, - розповідає старший науковий співробітник Пархомівського художнього музею ім. П.Ф. Луньова Оксана Жадан. - Деякі з садиб, які представлено на фотовиставці, пов’язані з життям і творчістю видатних особистостей, таких як Оноре де Бальзак, Ференц Ліст, Олександр Пушкін та інші».

За інформацією Оксани Жадан, на рік у закладі проходить до 20 виставок, музей відвідують близько 15 тисяч туристів.

Існування Пархомівського художнього музею опинилося під загрозою в 2011 році, коли будівлю, в якій розміщується унікальна колекція світових художніх шедеврів, було передано в заставу. Після визнання банкрутом останнього власника почалася боротьба за збереження будинку для закладу. Питанням повернення Краснокутській громаді музею особисто опікувалася голова ХОДА Юлія Світлична. У результаті серед кредиторів знайшлася банківська установа, яка викупила будівлю та погодилася передати її на баланс ОКЗ «Харківський художній  музей».

«Юлія Світлична стала флагманом вирішення цього питання. Вона взяла на себе ініціативу та домоглася того, що днями відбудеться унікальна подія - передача будівлі Пархомівського музею в комунальну власність, - відзначив голова Краснокутської РДА Олексій Белоцький. - Впевнений, що це дасть новий поштовх розвитку як сфери культури у Харківській області, так і в цілому в Україні. Цей унікальний музей принесе жителям регіону і країни велику користь».

Довідка. Художній музей у Пархомівці заснував учитель історії сільської школи Панас Луньов. Разом з учнями він створив історико-краєзнавчий музей, який розміщувався лише в одному класі школи. Пізніше вони заснували гурток «Юний історик» і загорілися ідеєю створення художнього музею. З проханням допомогти відкрити такий заклад зверталися до багатьох художників. Першими відгукнулися майстри з Харкова. У 1955 році вони подарували музею 50 своїх робіт, і саме цей рік прийнято вважати датою створення музею. Пізніше колекція музею суттєво збільшилася. На сьогодні вона налічує понад 7 тисяч експонатів. Серед них - роботи видатних художників: Пабло Пікассо, Казимира Малевича, Миколи Реріха, Аполлінарія Васнецова, Івана Шишкіна, Джованні Піранезі, Фердинанда Бола, Тараса Шевченка, Івана Їжакевича, Михайла Дерегуса, Абрама Архипова. З 1987 року заклад у Пархомівці є автономним відділом Харківського художнього музею.