Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ХОДА підтримала звернення воїнів АТО області до уряду

ХОДА підтримала звернення воїнів АТО області до уряду

Лист до Кабінету міністрів України з пропозицією скасувати квоти на землю для учасників АТО був підготовлений у ході зустрічі заступника голови ХОДА Михайла Черняка з громадськими організаціями.

Звернення стосується постанови Кабінету міністрів України № 413 «Деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними». Постанова, яка визначає 25%-ву квоту у виділенні землі учасникам антитерористичної операції, набрала чинності в червні 2017 року.

Тісна співпраця обласної адміністрації, громадських організацій учасників АТО та обласного управління Держгеокадастру дозволила запровадити на Харківщині новий формат виділення ділянок, який дозволив виділяти землю завдяки членству учасників АТО у раніше створених кооперативах.

Утім, системно вирішити цю проблему можна лише на рівні вищих органів влади.

«Ми маємо вирішувати проблемні питання спільними зусиллями та конструктивно - не пікетами та акціями протесту, а співпрацюючи з органами влади для внесення ефективних змін до законодавства, - підкреслив Михайло Черняк. - Обласна адміністрація хоче бути корисною для учасників АТО. Саме завдяки конструктивному діалогу обласного керівництва та ветеранських організацій Харківщина є лідером з видачі землі учасникам АТО. В області успішно реалізується програма допомоги у придбанні житла для сімей учасників АТО. Ми завжди відкриті для спілкування та обговорення важливих питань».

Михайло Черняк зауважив, що затверджена 413-ю постановою Стратегія удосконалення механізму управління в сфері використання земель державної власності та розпорядження ними порушує права учасників АТО щодо першочергового отримання земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, яке надано їм відповідно до статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

У листі, який буде направлено до Кабінету міністрів, зазначено, що наслідками прийняття зазначеної постанови є суспільне невдоволення діяльністю територіальних органів Держгеокадастру та інших органів влади.

«З огляду на те, що це була майже єдина дійсно працююча пільга учасників АТО в державі, затвердження вищевказаної Стратегії та її результат у вигляді зупинення оформлення права власності на земельні ділянки учасникам АТО може призвести до соціальної напруженості, в першу чергу - серед героїв України – учасників АТО, результати якої об’єктивно важко передбачити, - йдеться в документі. - Враховуючи вищевикладене, водночас, розуміючи важливість земельної реформи, просимо внести відповідні зміни в Стратегію, яку затверджено Постановою Кабінету міністрів України № 413 від 07.06.2017 року з метою вирішення порушеного вище питання».