Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У 23 районах та містах обласного значення введено посаду радника з питань допомоги учасникам АТО

У 23 районах та містах обласного значення введено посаду радника з питань допомоги учасникам АТО

Питання комунікації влади з воїнами АТО обговорили в ході засідання під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка.

Він зазначив, що голова ХОДА Юлія Світлична приділяє особливу увагу питанням, що пов'язані з підтримкою учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.

За словами Михайла Черняка, одне з головних завдань, яке ставить перед собою обласна влада, - налагодження комунікативних зв’язків з громадськими організаціями учасників АТО, введення посад радників голів райдержадміністрацій з питань надання допомоги учасникам АТО та членам сімей загиблих, надання фінансової підтримки громадським організаціям учасників АТО.

Громадські об’єднання діють практично в усіх районах та містах області. У 23 адміністративно-територіальних одиницях введено посаду радника з питань допомоги учасникам АТО або учасники АТО входять до складу дорадчих органів. 

«Потрібно віддати належне саме громадським організаціям, адже саме до них звертається найбільша кількість людей. Вам нескладно потрапити до обладміністрації, тому ваше завдання - надавати всім, хто до вас звертається, інформацію стосовно того, які існують програми для учасників АТО. Ми маємо конструктивний діалог, обласна влада намагається вирішувати питання дуже швидко», - сказав Михайло Черняк. 

Він також зазначив, що вже деякі організації ветеранів АТО з Києва, західної України приїздять до нашого регіону для того, щоб поспілкуватися стосовно того, як тут вдається бути в такій комунікації з учасниками бойових дій, і скористатися нашим досвідом. 

«Тому що є питання, які в них зовсім не вирішуються, чи немає комунікації. Наприклад, програми із забезпечення учасників АТО житлом, яка діє в нашому регіоні, немає більш ніде. Ми в постійному діалозі, ми робимо одну справу», - зазначив заступник голови ХОДА.

Як повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага, на обліку в органах соціального захисту населення перебувають понад 11 тисяч учасників АТО, 133 з них мають статус інваліда війни та 224 члени сімей загиблих. 

«Держава забезпечила надання цим категоріям пільг з оплати житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу, можливість отримати особам з інвалідністю I, II груп  та членам сімей загиблих, які перебувають на квартирному обліку, грошову компенсацію для придбання житла», - сказав Юрій Шпарага. 

Через управління соціального захисту населення учасникам АТО та членам сімей загиблих надаються путівки для проходження санаторно-курортного лікування, направлення учасників АТО на професійну адаптацію та психологічну реабілітацію.

З обласного бюджету щорічно виділяються кошти на проходження відпочинку учасників АТО в санаторно-курортних закладах Харківської області. На 2017 рік передбачено 860 тис. грн, використано лише 300 тисяч. 

Найчастіше учасники АТО звертаються за наданням матеріальної допомоги на лікування та вирішення соціально-побутових проблем.

У 2017 році райдержадміністраціями та виконкомами міст обласного значення допомогу виплачено 734 особам на суму майже 1,1 млн грн. Разом з тим з обласного бюджету допомогу надано 338 учасникам АТО на суму понад 1,4 млн грн, ще 87 мешканців м. Харкова отримали допомогу на суму 305 тисяч грн.