Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Художній музей запрошує на виставку «Вірність покликанню»

Художній музей запрошує на виставку «Вірність покликанню»

Експозиція відкривається 20 вересня о 16:00.

Харківський художній музей презентує глядачеві чотирьох самобутніх художників, чиє життя було пов’язано з Харковом. До експозиції увійшли роботи з колекції музею та приватних зібрань.

13 графічних та мальовничих творів Лева Крамаренка (1888-1942) ілюструють період розквіту його творчості, а саме 1920-1930-ті роки. В основі його натюрмортів та краєвидів лежить безпосередня робота з натури. Картини, написані під час численних літніх подорожей Кримом, Кавказом, Підмосков’ям та Київщиною, передають привабливість місцевої природи.

Учень Лева Крамаренка, Борис Вакс (1912-1989) – живописець яскраво вираженого лірико-філософського звучання. На виставці представлено 10 творів 1970-х років. Натюрморти та портрети, ліричні пейзажі, лаконічні за формою та кольоровим рішенням, відповідають стилістичним особливостям «суворого стилю». Художник досконало володів технікою олії, сягаючи акварельної прозорості та легкості.

Продовжувачем традиції «школи натюрморту» Лева Крамаренка та Бориса Вакса мистецтвознавці називають Павла Брозголя (1933-2004). До експозиції увійшли майже 20 творів 1970-2000-х років живописця з колекції його сина. Майстер розділив свій творчий інтерес ледве не між усіма жанрами: натюрморт, портрет, тематична картина, зображення інтер’єрів та оголеної натури.

«Твори представлених майстрів позначено індивідуальним баченням світу і своєрідністю мальовничої мови. Вони до сьогодні зберігають мистецьку цінність, даруючи людям радість художнього пізнання світу», - зазначають у музеї.