Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Видобуток українського газу росте

Видобуток українського газу росте

Цього року приріст видобутку складе 600 – 700 млн кубометрів.

Обраний Урядом України курс на збільшення власного видобутку газу дозволить у 2020 році вийти на повну енергетичну незалежність України та змінити цінову політику на ринку палива - в сторону зменшення його вартості.

Україна має всі можливості для нарощування видобутку, оскільки є однією з найбільших держав Європи з великими покладами палива. Так, за даними державної компанії «Укргазвидобування», запаси газу в Україні перевищують 900 млрд кубометрів.

За вісім місяців 2017 року обсяг видобутку природного газу становив 10 079 млн куб. м, що на 343 млн кубометрів (або 3,5%) перевищує показники аналогічного періоду минулого року. Водночас це більш ніж у чотири рази перевищує обсяг нарощування видобутку за весь 2016 рік. До кінця цього року планується видобути 15,2 млрд куб. м газу, наступного - вже 16,5 млрд куб. м. Добовий видобуток газу продовжує триматися на максимальних за останні п’ять років показниках - 42 млн куб. м.

У ході засідання Уряду 6 вересня, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ініціював проведення повного аналізу ситуації у газовидобувній галузі – від адміністративних питань до відносин з обласними радами, передусім, в питаннях блокування роботи держкомпаній – затягування погодження спецдозволів обласними радами.

 «Доручаю протягом місяця опрацювати проблемні питання -  по держгеослужбі, по ліцензіях, по інших питаннях - і створити нормальні умови, аби Україна стала державою, яка не імпортує, а експортує газ. Я зацікавлений в тому, аби Україна добувала 20 млрд кубометрів і більше», - відзначив Прем’єр-міністр.

Виконання урядової Програми 20/20 матиме величезний позитивний вплив на всю Україну, бо це:

+ 200 млрд грн до росту ВВП

+ 2 млрд дол. на економії імпортного газу

+ 1 млрд грн збільшення доходів громадян

+ 20 тис. робочих місць.