Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична нагородила лауреатів премії імені Рєпіна

Юлія Світлична нагородила лауреатів премії імені Рєпіна

Під час робочої поїздки до Чугуївського району голова ХОДА ознайомилася з ремонтними роботами, які проведено в Художньо-меморіальному музеї І.Ю. Рєпіна, та взяла участь в урочистій церемонії вручення премії переможцям 2017 року.

«Сьогодні видатні митці України впишуть своє ім’я в історію мистецтва - поруч з іменем нашого видатного земляка Іллі Рєпіна. Ми пишаємося нашими митцями й шануємо їхні талант і працьовитість. Але їх необхідно і стимулювати. І одним з таких стимулів є премія Іллі Рєпіна, яку ми в Харківській області відродили», - відзначила Юлія Світлична, вітаючи гостей церемонії.

Вона наголосила, що журі конкурсу цього року було приємно вражене кількістю та якістю поданих робіт і опинилося перед непростим вибором.

«Мені приємно, що в цьому, харківському, конкурсі беруть участь представники різних куточків України. Це надзвичайно вагомо та знаково для нас. Мені надзвичайно приємно буде привітати тих, хто завоював цю перемогу. Цього року серед них немає представників Харківщини. Але конкурс - є конкурс, я бажаю нашим митцям перемоги наступного року», - сказала Юлія Світлична.

У 2017 році премії ім. І.Ю. Рєпіна присуджували в номінаціях: «скульптура», «монументальне мистецтво» та «декоративно-прикладне мистецтво». Переможцем у першій номінації став народний художник України, одесит Олександр Токарев – журі відзначило його скульптуру «Викрадення Європи». Найкращим монументалістом визнали киянина Олександра Бородая, заслуженого художника України, який представив на конкурс серію творів «Відлуння минулих вражень та випадковостей». Премію в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» отримав митець з Івано-Франківщини Богдан Губаль за цикл гобеленів  «Вершина Світу», «Далеке і близьке», «І буде день».

«Премія імені Рєпіна для мене - це великий поштовх для подальшої творчості, - відзначив Богдан Губаль. - Я дуже радий, що мій твір буде в музеї на Харківщині, адже ваша земля така добра, привітна та чуйна. Те, що ви продовжили цю премію, - це велика радість і велика сила для України».

Голова журі конкурсу, директор Харківського художнього музею Валентина Мизгіна повідомила, що в 2017 році на конкурс надійшло 80 творів. Їх оцінювали 12 членів журі, серед яких – майстри монументального мистецтва, декоративно-прикладного, мистецтвознавці, музейники, представники влади й громадськості.

«Упевнена, що приклад Одеси, Івано-Франківська та Києва задасть енергії всій Україні. І наступного року ми отримаємо вже сотні творів», - сказала Валентина Мизгіна.

Довідка. Премію імені І.Ю. Рєпіна було відроджено Харківською обласною державною адміністрацією з метою підтримки розвитку культури та мистецтва в регіоні, а також для популяризації творчої спадщини всесвітньо відомого художника, одного із засновників української національної школи живопису - Іллі Юхимовича Рєпіна.

Премія присуджується у трьох номінаціях по черзі циклом у два роки: у перший рік циклу - в номінаціях «живопис», «графіка», «мистецтвознавство», у другий рік циклу - в номінаціях «скульптура», «монументальне мистецтво», «декоративно-прикладне мистецтво».

Більше фото