Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області визначили сім госпітальних округів

У Харківській області визначили сім госпітальних округів

Хід формування госпітальних округів обговорили 7 серпня під час засідання робочої групи з питань впровадження в області медичної реформи.

Очолив засідання заступник голови ХОДА Михайло Черняк. Він зауважив, що робота з визначення госпітальних округів тривала декілька років і наразі напрацьовано варіант, який є «золотою серединою» та враховує багато важливих показників. Наприклад, кожен із 6 визначених госпітальних округів у районах (7-й – це місто Харків), по-перше, буде мати декілька лікарень інтенсивної допомоги, по-друге, не матиме фіксованого центру, по-третє, населення матиме свободу вибору лікаря та лікувального закладу. Крім того, при формуванні госпітальних округів були враховані часові показники (пацієнт повинен доїхати до лікарні не більше ніж за 60 хвилин), а також кількість населення округу.

«Наше завдання – зберегти та розвинути всю мережу лікувальних закладів, - зазначив Михайло Черняк. - Сьогодні ми презентуємо максимально зручну та дієву схему поділу на госпітальні округи, яка передбачає збереження структури в цілому, тобто ми не позбавляємо людей медичної допомоги, а фахівців – роботи. Це важливо розуміти».

У ході засідання про історію формування в області госпітальних округів розповів радник заступника голови ХОДА Олександр Галацан. Він не виключає, що побудова структури ГО може стати підґрунтям для подальшої адміністративно-територіальної реформи.

«У 2007 - 2008 роках Харківська область вперше була долучена до реалізації проекту ЄС, який мав назву «Сприяння реформі вторинної медичної допомоги в Україні», - відзначив Олександр Галацан. - За результатами напрацьованого досвіду та рекомендацією міжнародних експертів у той час на Харківщині було розроблено схему з визначенням 10 міжрайонних центрів, як прообразів майбутніх ГО. Були впроваджені конкретні дії по зміцненню матеріально-технічної бази всіх міжрайонних центрів. За останні 5 - 6 років понад 50 млн грн інвестицій було вкладено в ці міжрайонні центри. У кожному з них були створені реанімаційні, операційні відділення, потужний підрозділ екстреної допомоги. Також у кожному з цих міжрайонних центрів були створені центри первинної медико-санітарної допомоги як самостійні юридичні особи».

Таким чином, за оцінками Олександра Галацана, на субрегіональному рівні в області була побудована достатньо виважена, діюча модель, яку в якості прикладу розглядати для реалізації в Україні. У ході подальшої роботи над визначенням ГО в Харківській області були розроблені й інші схеми. Так, робочими варіантами були схеми поділу на 4, 2 та 8 ГО.

«У результаті затверджено положення про 7 госпітальних округів. Головне питання - як побудувати ці 7 округів, щоб вони були ефективними та сприймалися споживачами медичних послуг. Наша робоча група передбачає, що місто Харків - це єдиний госпітальний округ і ще 6 ГО - на території області. Було враховано наявність дорожнього сполучення з твердим покриттям, первинної медичної допомоги та чисельність населення різних округів», - пояснив Олександр Галацан.

Особливістю цієї будови є те, що в кожному з округів функціонуватиме декілька лікарень першого рівня інтенсивного лікування та декілька лікарень другого рівня, а також 6 -7 центрів первинної медико-санітарної допомоги та не менше 2 потужних підрозділів служби екстреної медичної допомоги.

Крім того, в кожному окрузі буде створюватися госпітальна або наглядова рада, до складу якої увійдуть представники об’єднаних територіальних громад, громадських організацій та сфери науки. За словами Олександра Галацана, практично всі центральні районні та міські лікарні на території області будуть збережені та набудуть статусів лікарень 1-го або 2-го рівнів інтенсивного лікування.

Робочою групою підготовлено проект рішення «Про затвердження схеми формування госпітальних округів Харківської області» для винесення на розгляд чергової сесії Харківської обласної ради.

Довідка. Робочою групою з питань впровадження в області медичної реформи пропонується наступна схема госпітальних округів:

- 1-й округ - Богодухівський, Краснокутський, Коломацький, Валківський, Золочівський і Дергачівський райони (загальна чисельність населення - 227 тис. 747 осіб), 6 центрів первинної медико-санітарної допомоги;

- 2-й округ - місто Люботин і Харківський район (203 тис. 556 осіб), 6 центрів первинної медико-санітарної допомоги;

- 3-й округ – Зміївський, Нововодолазький, Чугуївський та Печенізький райони (194 тис. 361особа), 6 центрів первинної медико-санітарної допомоги;

- 4-й округ – Великобурлуцький, Вовчанський, Шевченківський, Куп’янський та Дворічанський райони (188 тис. 522 особи), 5 центрів первинної медико-санітарної допомоги;

- 5-й округ – Сахновщинський, Красноградський, Лозівський, Близнюківський, Кегичівський та Зачепилівський райони (217 тис. 183 особи), 7 центрів первинної медико-санітарної допомоги;

- 6-й округ – Балаклійський, Ізюмський, Барвінківський, Борівський та Первомайський райони (234 тис. 714 осіб), 6 центрів первинної медико-санітарної допомоги;

- 7-й округ – місто Харків.