Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У регіоні триває робота з легалізації робочих місць

У регіоні триває робота з легалізації робочих місць

Подолання тіньової зайнятості на Харківщині обговорили під час робочої наради в Департаменті соціального захисту населення ХОДА.

Як зазначив директор департаменту Юрій Шпарага, питання легалізації робочих місць в області вирішується у тісній співпраці з Державною фіскальною службою, Пенсійним фондом, Держпраці України та Харківським обласним центром зайнятості.

Директор Департаменту соцзахисту також наголосив на необхідності виконання всіх організаційних, юридичних, кадрових рішень для впровадження нової системи контролю за додержанням законодавства про працю.

Так, 16 травня цього року набрала чинності Постанова Кабінету міністрів України від 26 квітня 2017 року №295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу Законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Цією постановою затверджено Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. 

«На сьогодні Міністерством соцполітики України вже затверджено форму службового посвідчення інспектора праці, Порядок повідомної реєстрації інспекційних відвідувань та рішень інспектора праці про відвідування роботодавця. Держпрацею України надана низка роз’яснень з організації роботи інспекторів праці щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю», - пояснили в Департаменті соціального захисту населення ХОДА.

Також внесено зміни до положень про адміністрації районів Харківської міської ради, згідно з якими затверджено штати інспекторів праці в кількості трьох осіб. За підсумками наради надано доручення шести міським головам міст обласного значення та п’яти головам об’єднаних територіальних громад щодо створення при їх виконавчих органах структурного підрозділу, на який буде покладено функцію контролю за додержанням законодавства про працю.