Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Даля Грібаускайтє та Юлія Світлична відкрили Дні Литви в Харкові

Даля Грібаускайтє та Юлія Світлична відкрили Дні Литви в Харкові

Президент Литовської республіки разом з головою ХОДА взяла участь у святкових заходах, що стартували 9 червня в парку ім. Горького.

Вітаючи гостей свята, Даля Грібаускайтє відзначила, що з часів її останнього візиту на Харківщину наш регіон відчутно змінився, став набагато більш європейським.

«Вітаю, що ви маєте таку молоду і динамічну керівницю. Треба, щоб при владі було більше жінок, - сказала Президент Литви. – Я рада можливості представити Литву у вашому місті. Європа - з вами, майбутнє України – в Європі. Слава Україні!».

Юлія Світлична, у свою чергу, подякувала Далі Грібаускайтє за те, що саме нашу область було обрано для зустрічі президентів України та Литви, а також для проведення Днів Литви.

«Ми святкуємо 25 років встановлення дипломатичних відносин між Україною та Литвою. Наші країни мали спільне минуле, а сьогодні ми можемо створювати наше спільне європейське майбутнє. Дякуємо вам за вашу підтримку та за це свято», - сказала Юлія Світлична.

Даля Грібаускайтє підкреслила: рішення проводити Дні Литви саме в Харкові - невипадкове.

«Харків для нас - місто-герой, - сказала Президент Литовської республіки. - Ви знаходитесь у 40 км від кордону з не зовсім дружнім сусідом, і ви змогли захистити своє місто - не тільки силами військових, але навіть за допомогою футбольних фанатів. Це прекрасний приклад того, наскільки ви хочете бути вільними, бути європейцями і господарями своєї землі. Це той дух, якому ми всі радіємо. І мені набагато легше підтримати країну, яка сама бореться за себе. Якби ви цього не робили, як би я могла пояснити своєму народові, що вам потрібно допомагати? А зараз усі це розуміють».

Юлія Світлична наголосила, що візит Президента Литви до Харкова надзвичайно важливий для регіону.

«Ми цінуємо міжнародне співробітництво та ту увагу, яку нам приділяють наші міжнародні партнери, - відзначила голова ХОДА. - У цілому геополітична обстановка дає нам надію на те, що надалі наша країна буде рівноправним членом Європейського Союзу. Ми довели, що Харків - це Європа, ще в 2014 році, коли зберегли тут мир».

Дні Литви в нашій області проходитимуть з 9 до 11 червня. Цими днями у Харкові відбудеться литовський ярмарок, де будуть представлені національні ремесла та страви, можливості туризму та навчання в Литві, з концертами виступатимуть литовські й українські артисти.

Більше фото