Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Марк Беккер і Глава Офісу Ради Європи в Україні обговорили процес об'єднання громад в області

Марк Беккер і Глава Офісу Ради Європи в Україні обговорили процес об'єднання громад в області

Під час зустрічі перший заступник голови ХОДА та Мортен Енберг також розглянули можливі напрямки реалізації програм РЄ в регіоні й обговорили роботу з переселенцями.

Глава Офісу Ради Європи в Україні, представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Мортен Енберг приїхав до Харківської області, щоб взяти участь у Другому Конгресі асоціації конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та Чорного морів, який проходить у Національному юридичному університеті ім. Я. Мудрого.

«Для мене, як представника Ради Європи, Харківська область - це важливий регіон. Кілька наших проектів реалізуються тут, у тому числі мова йде про проекти, пов'язані з децентралізацією, роботою з переселенцями та розвитком місцевого самоврядування», - зазначив Мортен Енберг.

Він також повідомив, що на даний момент Офіс РЄ розробляє новий план роботи, який передбачає розширення співпраці з регіонами України, особливо тими, що знаходяться на сході. План набере чинності 1 січня 2018 року.

«Тому мені дуже важливо з вами зустрітися та підтримувати постійний діалог, щоб ми змогли знайти спільні сфери, в яких співпраця з нами буде корисною для вас», - зазначив, звертаючись до першого заступника голови ХОДА, Глава Офісу Ради Європи в Україні.

Марк Беккер, у свою чергу, ознайомив Мортена Енберга з соціально-економічною ситуацією в Харківській області, відзначивши позитивні тенденції в економіці регіону.

«За рейтинговими оцінками Кабінету міністрів України, в напрямку соціально-економічного розвитку Харківщина посідає перше місце в країні після міста Київ. Індекс промислового виробництва нашої області за підсумками 2016 року склав понад 106%. За перший квартал цього року - близько 105%. І ці показники вище за середні по Україні. Дуже активно розвивається машинобудування - індекс 118%, один з найвищих по Україні. На сьогодні перевиконання бюджету становить 103,6%. Дохідна частина збільшилася на 111% за підсумками першого кварталу цього року», - навів дані перший заступник голови ХОДА.

Одним з головних предметів обговорення стала реформа децентралізації та процес об'єднання територіальних громад. Марк Беккер підкреслив, що головний принцип об'єднання громад - добровільність.

«Ті громади, які об'єднуються, опиняються в зовсім іншій бюджетній ситуації. Вони розвиваються як міста обласного значення, отримують субвенцію з держбюджету», - наголосив заступник керівника області.

Глава Офісу РЄ в Україні повідомив, що можливо розглянути питання організації семінарів від Ради Європи для новообраних керівників громад.