Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина на 100% виконала план з весняного призову строковиків

Харківщина на 100% виконала план з весняного призову строковиків

Лави Збройних сил України та інших воєнізованих формувань поповнили 1200 військовослужбовців строкової служби з Харкова і області.

Про це повідомив директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА Олексій Максимов. Він зазначив, що весняний призов проходив з 1 квітня по 31 травня. У нашій області його фактично було завершено 25 травня.

«Завдяки підтримці з боку ХОДА та районних державних адміністрацій, планове завдання було виконано на 100%, і Харківська область завершила призов однією з перших в країні», - зазначив військовий комісар Харківського обласного військового комісаріату Юрій Калгушкін.

За його даними, найкраще з поставленими завданнями щодо весняного призову впоралися призовні комісії Ізюмського, Валківського, Нововодолазького, Лозівського, Дергачівського районів та Індустріального району м. Харкова. Також Юрій Калгушкін зазначив, що 60% призовників від загальної кількості поповнили лави Збройних сил України, 36% - Національної гвардії України та 4 % - частин Державної спеціальної служби транспорту.

«Всі призовники відправлялися в навчальні центри ЗСУ і після дво-, тримісячної підготовки відправлялися на комплектування військових частин у пункти постійної дислокації. Комплектування частин НГУ проходило за змішаним принципом: екстериторіальним і територіальним (ЗСУ - тільки екстериторіальний). Хочу зазначити, що військовослужбовці-строковики виконувати завдання в зоні АТО не будуть», - сказав Юрій Калгушкін.

Олексій Максимов зазначив, що за ініціативи голови ХОДА Юлії Світличної в рамках програми соціально-економічного розвитку області на 2017 рік було виділено 1 млн 450 тис. грн для Харківського обласного військового комісаріату.

«Кошти з обласного бюджету спрямовані на проведення призовної кампанії. Це обсяги фінансування, що включають реалізацію заходів щодо забезпечення перевезень призовників, роботи призовної комісії, харчування і проживання призовників на призовній базі тощо», - заявив Олексій Максимов.

Юрій Калгушкін також роз'яснив нововведення, що пов'язані з призовом на військову службу офіцерів запасу. Він зазначив, що відповідний наказ було підписано Міністром оборони України 30 травня.

«Вчора міністр оборони підписав наказ, який спрямований у Міністерство юстиції і після узгодження набуде чинності, - зазначив Юрій Калгушкін. - Призов стосується офіцерів запасу, які закінчили військову кафедру, пройшли повний курс підготовки, мають вищу освіту (мінімум - рівень бакалавра) і яким було присвоєно військове звання, віком до 43-х років».

За даними військового комісара Харківського обласного військового комісаріату, в області на військовому обліку перебувають близько 30 тис. офіцерів запасу. При цьому планове завдання для Харківської області - близько 200 осіб.

«Після призову військовослужбовці цієї категорії будуть відправлені у вищі військові навчальні заклади, де за своєю військово-обліковою спеціальністю, отриманою на військовій кафедрі, пройдуть підготовку (3 місяці), і після цього будуть відправлені на комплектування частин сухопутних військ, повітряних сил і ВМС ЗСУ. Ця категорія офіцерів буде служити 18 місяців. Виконувати бойові завдання в зоні АТО вони не будуть», - уточнив Юрій Калгушкін.