Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

40 кращих харківських науковців отримуватимуть обласні стипендії. Юлія Світлична

40 кращих харківських науковців отримуватимуть обласні стипендії. Юлія Світлична

23 травня голова ХОДА взяла участь у святкуванні Дня науки. Урочистий захід відбувся в Палаці студентів Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого. У залі зібралися представники наукової спільноти регіону.

«Для Харківської області наука – це ім’я. Це те, що створило Харків. І в жовтні цього року  разом з вами будемо відзначати 85-ту річницю розщеплення ядра атома, яке відбулося в стінах Харківського фізико-технічного інституту. Мені надзвичайно приємно, що ця епохальна подія стала символом внеску харківських учених у розвиток світової науки, й атом по праву увінчує герб Харківської області, - звернулася до присутніх у залі Юлія Світлична. - Сьогодні наше з вами завдання, спираючись на ці великі традиції, - рухати науку вперед. Сьогодні держава, як ніколи, потребує інновацій у кожній сфері життя і, як ніколи, відкрита до системних перетворень задля того, щоб зміцнити науку в Україні. І саме з цією метою Президентом України було розпочато формування нової державної політики в цій стратегічній сфері. Політики, яка відповідає вимогам і потребам часу». 

Керівник області відзначила, що певні позитивні для розвитку науки зрушення в державі вже є. Наразі очікується впровадження пакету урядових реформ, які зміцнять середню школу, запровадять нові заробітні плати, нададуть стимул для зв’язку науки з реальним сектором економіки та допоможуть створити цикл ідей від академічної науки до корпоративної. 

«Саме в цьому є національний пріоритет України, і саме на це націлені державні зрушення та ідеї, які ми запроваджуємо разом на Харківщині. Зокрема, університетський консорціум, який ми з вами створили минулого року, вже показує свої результати. Разом з вами ми зробили єдиний в Україні проект «Наукові обрії Харківщини», який закладає програмну основу для управління розвитком науково-освітнього комплексу області. Ми постійно укріплюємо системну підтримку видатних і молодих вчених на рівні області», - звернулася до науковців Юлія Світлична.

Вона також зазначила, що на черговому засіданні сесії обласної ради буде розглянуто рішення про регіональне відділення Малої академії наук. Окрім того, за дорученням голови ХОДА в області започатковано конкурс кращих дослідницьких проектів і наукових розробок молодих вчених, який може стартувати восени цього року. 

У ході свята Юлія Світлична вручила кращим науковцям Харківщини грамоти ХОДА та подяки голови облдержадміністрації та привітала з присвоєнням почесних звань «Заслужений діяч науки і техніки України». Окрім того, керівник області вручила дипломи студентам-переможцям та призерам ХІ Харківського регіонального конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук.

«Також 40 харківських науковців отримуватимуть обласні стипендії. 20 з них призначені видатним вченим, які отримуватимуть щомісяця по 2 тисячі гривень, ще 20 стипендій – молодим вченим, які отримуватимуть по тисячі гривень до кінця року», - повідомила Юлія Світлична.

Більше фото