Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До Ночі музеїв долучаться заклади області та ХНАТОБ

До Ночі музеїв долучаться заклади області та ХНАТОБ

Про цікавинки, які готують для відвідувачів музеї Харківщини, розповіли в Управлінні культури й туризму ХОДА.

Більшість музеїв регіону відчинять двері відвідувачам 20 травня. У нічних програмах - безкоштовні експозиції, зустрічі, концерти та майстер-класи.

У Харківському історичному музеї імені М.Ф.Сумцова підготували нову програму «Музейний дивосвіт - 2017». Харків’яни та гості матимуть змогу ознайомитися з експозиціями музею, а о 18:00 відбудеться презентація фестивалю екранного мистецтва і фотографії «Золотий кадр». Під час презентації буде проведено інтерактивний захід «Історія одного фотоапарата». Також відвідувачі дізнаються про розвиток фотографії у місті Харків, а саме - розвиток фотостудій та появу фотоклубів.

У Музеї місцевого самоврядування Харківщини пройдуть інтерактивні заходи. Зокрема, розповідь піде про повсякденне життя харків’ян у 90-ті рр. ХХ століття, а також про німецького побратима Харкова – місто Нюрнберг.

З повною програмою заходів можна ознайомитися тут.

У Харківському художньому музеї 20 травня проведуть цікаві конкурси: конкурс музейного селфі «Я та музей - на одній хвилі…», музейну інтелектуальну гру «Художник слова» та майстер-клас з виготовлення ляльки-оберегу та вишивки «Малюємо ножицями». З 17:00 до 19:00 20 травня тут відбудеться концертний марафон «Світ звуків».

Приєднається до свята й Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка з концертною програмою «Ніч в опері».

У Національному літературно-меморіальному музеї Г.С.Сковороди на гостей будуть чекати й у п’ятницю. За словами директорки закладу Наталі Мицай, 19 травня відвідувачі зможуть допомогти у прибиранні приміщення комори для того, щоб провести показ фільму про мандрівного філософа.

Довідка. Міжнародний день музеїв заснований Міжнародною радою музеїв (ICOM) у 1977 році з метою підвищення інформованості людей про роль музеїв у розвитку суспільства й відзначається 18 травня. Однією зі складових свята є «Ніч музеїв» - міжнародна акція, яка дозволяє оглянути музейні експозиції та взяти участь у різноманітних заходах вночі. У 2006 р. учасниками проекту стали понад 2 тисячі музеїв з 38 країн світу.

Українські музеї вперше приєдналися до акції у 2008 році. У Харкові першою «Ніч музеїв» провела Харківська художня галерея ім. С.І.Васильківського у 2009 році. З 2010 року акція стала загальноміською.