Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Художній музей запрошує на виставку творів Євгена Єгорова

Художній музей запрошує на виставку творів Євгена Єгорова

Виставка експонується в рамках музейного проекту «Незабуті імена земляків…» та приурочена до 100-річчя з дня народження митця.

Відкриття виставки відбудеться 17 травня о 16:00 за адресою: вул. Жон Мироносиць, 11.

«Євген Павлович Єгоров належить до тих митців, яким судилося чи то щастя, чи то важка ноша поєднувати творчу діяльність з багаторічною наставницькою та адміністративною роботою, - розповідають у музеї. - Вражає, скільки сил та наснаги мала ця непересічна людина – справжній авторитет серед викладачів та студентів художнього інституту, педагог, який наполегливо працював над вдосконаленням системи професійної освіти, один з фундаторів харківської школи рисунку та, перш за все, художник, досвід та майстерність якого не заступили щирого образного сприйняття навколишнього».

Творче амплуа Євгена Єгорова найчастіше пов’язується з елітарним мистецтвом рисунка, у якому фахову недосконалість неможливо приховати за розмаїттям художніх засобів. Євген Єгоров був прихильником тонового, психологічного рисунка. Улюблені матеріали (вугіль, сангіна, пастель тощо) дозволяли досягти мальовничості графічного зображення, дати багатоманітні емоційні характеристики.

Окрім оригінальних технік, до кола творчих інтересів митця входила і друкована графіка. Значну частину доробку майстра становлять портрети представників творчої інтелігенції і митців минулого, сучасників автора, колег по мистецькому цеху.

Багато уваги Євген Єгоров приділяв й пейзажу. У 1960-х роках була створена серія малюнків «По Франції», до 1970-80-х рр. належить низка ліричних пастельних краєвидів («Село Хатки» (1986), «Вечір» (1979), «Хатинка» (1983).

Важливими штрихами до творчого портрета майстра є його визнані успіхи у досить специфічних художніх галузях: монументальному живописі та геральдичній графіці. Так, 1952 року він виконав розписи в новій будівлі харківського вокзалу, 1957 року – розпис зали Палацу культури в м. Горлівці. Плідною була й робота в царині створення гербів (м. Харків, м. Красний Лиман).

«Творча й педагогічна діяльність Євгена Єгорова обґрунтовано посідає чільне місце в історії харківської мистецької школи та зберігає повсякчасну актуальність у національному культурному просторі», - додають організатори виставки.

Довідка. Євген Єгоров (1917 - 2005) – графік, живописець, Заслужений діяч мистецтв України. Народився на станції «Красний Лиман» Донецької області в родині залізничника. Навчався у Харківському художньому училищі (1938 - 1939), Харківському художньому інституті (з 1940). З 1939 року брав участь у радянсько-фінській війні, а потім і у Другій світовій. Після 1945 року повернувся до Харківського художнього інституту, по закінченні якого залишився працювати в навчальному закладі, в різні роки обіймаючи посади завідувача кафедрою рисунка (з 1959), проректора з наукової та навчальної роботи (з 1970), ректора (1972 – 1985).